Ministri SDP-a u Vladi Kantona Sarajevo: Radili smo samo za interes građana

Ministri još aktuelne Vlade KS obratili su se zastupnicima Skupštine i ukratko predstavili rad u proteklih godinu dana. Istakli su da njihov govor nije vapaj već poruka građanima.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović kazao je da su praktično sve odluke u Vladi donosene konsenzusom.

“Želim da istaknem da smo ubrzali projekte energetske efikasnosti. Ostavili smo novac za dodatne objekte koji će biti sanirani u narednom periodu. Nismo ih ispunili jer nismo naišli na adekvatan odgovor općina. Subvencionirali smo plin i to je značajno za građane. Volio bih da smo se malo manje bavili populizmom. Uradili smo mnogo zbog čega ja sutra s ponosom mogu da hodam ovim gradom. Napravili smo ambijent da smo mi pozitivna Vlada. Nadam se da nećemo ponovo imati prodaju stanova licima koja nisu bila na rang listama i koji su u nekim rodbinskim vezama”, poručio je Filipović.

Dodao je da su više od 4 miliona KM isplaćena mladima za sufinanciranje rješavanja stambenog pitanja.

“Uspostavili smo sistemski pristup svakom problemu u KS. Ova Vlada je radila 24/7. Kandidovat ću se za Sabor Islamske zajednice jer taj sabor ne pripada jednoj političkoj opciji”, zaključio je Filipović.

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica u Vladi Kantona Sarajevo Malik Garibija istakao je da sve što je urađeno bio istinski timski rad.
“Na socijali se štedi i to se ne smije raditi. Ne smije se štediti na onima koji imaju najmanje. Kad smo došli mi nismo imali odgovor šta nudi ovo Ministarstvo. Raspleli smo taj čvor, pokazali smo građanima na šta oni imaju pravo. Dali smo građanima taj alat. Kreirali smo i registar korisnika socijalnih naknada. Uradili smo jedinstven registar. Ostavili smo uštede jer smo imali ljude kojima smo plaćali zdravstvenu zaštitu, a nismo morali. Na ovaj način možemo i kontrolirati manipulacije. Uveli smo bankovno plaćanje. Dogovorili smo nulti postotak, štedimo 210.000 KM na usluge pošte.”

Dodao je da već 11 godina stagnira povećanje socijalnih naknada.

“U toku prošle godine dva povećanja. Imate sredstva na računu samo vam treba politička volja da povećate naknade. Povećali smo subvencije grijanja. Najviše problema imaju osobe sa invaliditetom i da se to riješi treba rad kompletne Vlade. Oni ne mogu da uđu u ustanove koje trebaju njih da predstavljaju. Uklanjali smo arhitektonske barijere i to je projekt na koji sam ponosan”, pojasnio je Garibija.

Prema njegovim riječima, osigurana su sredstva za održavanje spomenika civilnih žrtava rata.

“KS će za njih 80 i nešto plaćati održavanje. Mi ćemo čuvati dignitet ljudi koji su izgubili život za Bosnu i Hercegovinu. Uradili smo desetine intervjua s poslodavcima da vidimo koji su to njihovi ključni problemi. Uvedeni su supervizori za zapošljavanje. Svaki oglas se objavi na stranici Službe za zapošljavanje. Omogućeno je radno iskustvo svima. Sve institucije moraju otvoriti svoja vrata za volontere, kako bi oni stekli radno iskustvo. Najveći problem u Službi za zapošljavanje bio je da se potroše pare za najveći problem ove države, otklonili smo prepreke i proveli projekte”, pojasnio je Garibija.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta kazao je u svom obraćanju zastupnicima Skupštine KS kako su snimili stanje prvih mjeseci u Ministarstvu, Direkciji i GRAS-u te da su izvršili istraživanje čime su građani nezadovoljni.

Podsjetio je da su pokrili padinske dijelove KS javnim prijevozom, da građani mogu koristiti kupone za oba javna prijevoznika i da su radnici GRAS-a počeli primati platu za platom. Također, podsjetio je na projekte nabavke novih tramvaja i trolejbusa, izgradnje stanica, pruge i trolejbuske linije.

Naglasio je kako su završili 31 projekat sanacije i rekonstrukcije puteva te nastavili izgradnju Prve transverzale, dogovorili izgradnju 12. transverzale, brze ceste, kružne tokove itd. a sve s ciljem ubrzanja saobraćaja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.