Hadžić

Ministri SDP-a nisu niti će bojkotovati sjednice Vijeća ministara

On je istakao kako su on, zamjenik predsjedavajućeg Zlatko Lagumdžija, te ministar odbrane Zekerijah Osmić i v.d. ministra sigurnosti Mladen Ćavar u salu za sjednice Vijeća ministara stigli u 12.22 sati, ali da tamo “nije bilo nikoga”.

Slika

Nema nikakvog bojkota ministara iz bošnjačkog naroda, odnosno SDP-a sjednica Vijeća ministara niti na bilo koji način želimo niti ćemo ugroziti rad institucija Bosne i Hercegovine, potvrdio je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara BiH, naime, odgodilo je za danas planiranu sjednicu, kako je pojašnjeno, zbog nedostatka kvoruma.

S obzirom da su se u sali pojavili samo predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Nikola Špirić, te ministri ljudskih prava i izbjeglica Damir Ljubić i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić nije bilo kvoruma za njeno održavanje. Iako nije bilo predstavnika bošnjačkog naroda, i u slučaju da se odazvao samo jedan član iz tog naroda sjednica ne bi mogla biti održana, jer ne bi bilo opće većine.

"U 11 sati generalni tajnik Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša me obavijestio da će se održavanje sjednice pomjeriti za 30 minuta (održavanje bilo planirano u 12 sati) jer se predsjedavajući nalazi na sastanku u Delegaciji EU u BiH. Dakle, od momenta kad sam obaviješten o promjeni termina, 11 sati sjedio sam u kancelariji koja se nalazi 25 metara od sale u kojoj se održavaju sjednice Vijeća ministara BiH", naveo je u izjavi za AA Hadžić.

On je istakao kako su on, zamjenik predsjedavajućeg Zlatko Lagumdžija, te ministar odbrane Zekerijah Osmić i v.d. ministra sigurnosti Mladen Ćavar u salu za sjednice Vijeća ministara stigli u 12.22 sati, ali da tamo "nije bilo nikoga".

"Plan je bio da se radi do 13 sati zbog ponovnog odlaska predsjedavajućeg Bevande u delegaciju EU na sastanak. Dakle, sve da je sjednica i počela, za 35 minuta se ne bi završila ni jedna tačka, s obzirom na planirani dnevni red. Naime, prvom tačkom bilo je planirano da se razmatra aktuelno stanje nakon poplava, gdje i dalje imamo veoma ozbiljnih problema i to zahtjeva dužu raspravu. Druga tačka su trebale biti izmjene i dopune Zakona o budžetu institucija BiH, a ja sam još prošle sjednice tražio njegovo skidanje sa dnevnog reda", istakao je ministar Hadžić za AA.

Ministar prometa i komunikacija naglasio je kako "ne vidi razloga zašto ministri iz bošnjačkog naroda, odnosno SDP-a, ne bi došli na sjednicu Vijeća ministara".

On je za AA demantirao da to ima bilo kakve veze sa očitovanjem Vijeća ministara BiH o inicijativi Kluba poslanika SBB-a za izglasavanjem nepovjerenja zamjeniku predsjedavajućeg i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i ministra odbrane Zekerijaha Osmića, odnosno da se to trebalo desiti na današnjoj sjednici.

"Nije ni bilo planirano da se o tome danas govori. Mi jedva čekamo da predsjedavajući Vijeća ministara o tome otvori raspravu i okviru nje ćemo iznijeti svoje stavove. S druge strane, poštovat ćemo svaku odluku koju donese Parlamentarna skupština BiH"
, istakao je u razgovoru za AA ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić.

Naime, Predstavnički dom PS BiH trebao bi se, na sjednici koja se planira za 3. juli, izjasniti o inicijativi Kluba poslanika SBB-a o razrješenju ministara Lagumdžije i Osmića. Međutim, ocjena je da do njihove smjene neće ni doći, jer bi u tom slučaju bio blokiran rad Vijeća ministara BiH s obzirom da u njegovom radu ne bi participirali predstavnici bošnjačkog naroda bez kojih je nemoguće donositi odluke posebno one koje se utvrđuju konsenzusom.

Nakon razrješenja Fahrudina Radončića sa mjesta ministra sigurnosti BiH u Vijeću ministara BiH, trenutno djeluju samo dva ministra iz bošnjačkog naroda – Lagumdžija i Osmić, čija je smjena upravo zatražena.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.