Sarajevo

Ministri Lagumdžija i Al Attiyah o zajedničkim projektima BiH i Katara

Ministarstvo vanjske trgovine BiH raspisalo javni natječaj na koji se prijavilo 33 firme s 33 konkretna projekta, a te ideje poslane su Kataru na evaluaciju

Slika U narednih nekoliko mjeseci bit će potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma  Bosne i Hercegovine i Države Katar, koji će stvoriti pretpostavku za "lansiranje" ozbiljnijih ekonomskih i drugih aktivnosti ovih zemalja, najavio je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Države Katar Khalidom bin Mohammedom Al Attiyahom.

Naglasio je da se radi o Sporazumu između Vijeća ministara BiH i vlade Katara o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Kataru, Sporazumu o kulturnoj saradnji, Protokolu o saradnji mladih i Memorandumu o saradnji i razumijevanju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada dviju zemalja.

Iznio je stav da će ovi dokumenti omogućiti i značajnije učešće bh. firmi na zahtjevnim projektima u Državi Katar te je najavio da će projekti koje dvije zemlje planiraju realizirati biti konkretizirani do maja, kada je planirana naredna posjeta katarske delegacije BiH.

– Projekte treba usmjeriti prije svega na podršku malim i srednjim preduzećima, s posebnim fokusom na upošljavanje mladih, odnosno davanje šanse mladim poduzetnicima i onim koji nemaju poduzetničkog duha, ali imaju različite vještine da rade – kazao je Lagumdžija.

Iznio je podatak da je Ministarstvo vanjske trgovine BiH raspisalo javni natječaj na koji se prijavilo 33 firme s 33 konkretna projekta, a te ideje poslane su Kataru na evaluaciju. Projekti su iz firmi iz cijele BiH a vezani su za privatni sektor

Ministar Al Attiyah je nakon susreta s Lagumdžijom istakao da su danas identificirana polja buduće saradnje BiH i Katara te da je završena pravna platforma koja bi trebala unaprijediti saradnju ovih zemalja.

– Raduje me što bh. kompanije imaju priliku da se takmiče s drugim zemljama kada je u pitanju razvoj naše zemlje jer mi ne gledamo samo do 2022. godine kada će biti održano svjetsko prvenstvo u fudbalu nego gledamo i prema 2030. godini – istaknuo je Al Attiyah.

Kazao je i da je ovaj dio Evrope za njih veoma važan te da je danas mnogo razgovarano o programima koji će direktno biti vezani za zapošljavanje mladih ljudi, a uskoro bi trebao biti zaključen sporazum o zapošljavanju bh. građana u Kataru i kvalificiranih i nekvalificiranih radnika.

Dvojica ministara su kazali da je bilo i govora o razmjeni znanja dviju zemalja u finansijskom sektoru te infrastrukturi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.