Vojin Mijatović

Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je na usluzi obrtnicima 24 sata svakog dana

Zamjenik premijera Federacije BiH i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović održao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Federalne obrtničke komore, te kantonalnih obrtničkih komora. Ministar Mijatović je istaknuo da su ovakvi sastanci okvir za buduću saradnju kako bi se u narednom periodu redovno i zajednički donosila što bolja zakonska rješenja, sistemski rješavalo podsticanje obrtničkih djelatnosti, kao i suštinski gradio ambijent za unapređenje poslovnog okruženja. Uz predstavljanje projekata i aktivnosti koje provode, predstavnici obrtničkih komora ovom prilikom su prezentirali i brojne prijedloge za unapređenje rada obrtnika, malih i srednjih preduzeća, te iznijeli probleme s kojim se susreću.

Federalni dopremijer i ministar Mijatović pozvao je obrtničke komore da što prije dostave prijedloge za izmjene i dopune Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, kako bi zajedno s Ministarstvom donijeli nova zakonska rješenja, s ciljem učinkovitijeg rada obrtnika, malih i srednjih preduzeća, te otklanjanja manjkavosti uočenih na terenu. Iskazujući nezadovoljstvo stanjem koje je zatekao kada je riječ o izdvajanjima i kriterijima za podsticanje obrtničke djelatnosti, ministar Mijatović najavio je da će insistirati da se od naredne godine značajno povećaju grantovi i donesu fleksibilnija rješenja koja će poticati nova zapošljavanja u obrtu, te donositi nove vrijednosti.

– Obrtnici nama svima zarađuju plate i mi smo dužni da radimo za njih, da im budemo servis i partneri. Mi želimo promijeniti priču da nismo nadleženi. Tamo gdje naše ministarstvo nije nadležno, mi trebamo praviti preporuke prema onima koji jesu. Mi se njima trebamo zajednički obraćati za rješavanje problema obrtnika, od onih koje imaju prilikom registracije vozila, preko majstorskih ispita, do zdravstvene zaštite i svih drugih. Ne želim da se krijemo iza drugih institucija. Ono što nije do nas pokušat ćemo rješavati agitovanjem prema institucijama koje mogu donijeti rješenja – kazao je Mijatović.

Najavio je i pomoć Federalnog ministarstva kod uspostave registra kako bi se znao tačan broj obrtnika u Federaciji BiH, kao i uvođenja obrtničkih kartica u svim kantonima, a s kojima obrtnici ostvaruju određene pogodnosti. Upoznao je predstavnike obrtničkih komora i sa planovima da se do kraja godine donesu novi zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima, koji će donijeti značajno smanjenje obaveza na platu, te povećanje minimalne plate. Također, ministar Mijatović je istakao intenciju Vlade FBiH za ispunjenje strateških ciljeva među kojima su svakako i povećanje broja obrtnika u Federaciji, privrednika općenito, zatim njihova zaštite, kao i zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje.

– Ovo je samo prvi u nizu sastanaka. Nastavit ćemo raditi zajedno na donošenju sistemskih rješenja da napravimo dobar poslovni ambijent. Vrata Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta ostaju vam otvorena 24 sata, svaki dan – poručio je federalni dopremijer i ministar Mijatović na sastanku s predstavnicima obrtničkih komora u FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.