Demantij povodom priloga

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH insistira na formiranju Korporacije javnog RTV sistema BiH

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će cjelokupnu digitalnu prijenosnu i emisionu infrastrukturu u BiH, čija je vrijednost oko 40 miliona KM, nakon njene izgradnje u cjelini ustupiti Korporaciji na upravljanje i zajedničko korištenje od strane sva tri emitera

Slika

U Dnevniku 2 RTRS-a od 26.5.2014. objavljen je izvještaj sa Međunarodne konferencije Vijeća Evrope o temi „Uloga i značaj javnih medijskih servisa u izgradnji demokratskog društva“ u kojem je u krajnje neprofesionalnom maniru izneseno više dezinformacija, neistina i insinuacija koje su imputirane ministru komunikacija i prometa BiH Damiru Hadžiću.

U tendencioznom prilogu novinara RTRS-a, pored ostalog, navodi se neistina da ministar Hadžić namjerava Javni servis BiH svesti „pod jednu dirigentsku palicu, onu sarajevsku i razvlastiti RTRS imovine u koju su uloženi milioni maraka“ te da „svu tehniku kojom raspolažu javni servisi prevede na Korporaciju“.

Ministar Hadžić je na otvaranju konferencije rekao da ne postoji politička volja i da se iz RS-a opstruira završetak reforme javnog RTV emitiranja u BiH, odnosno formiranje Korporacije javnih RTV emitera kao četvrtog pravnog subjekta u sistemu koji bi, pored ostalog, bio nosilac tehnološkog razvoja javnog RTV sistema u BiH. To je zakonska obaveza tri javna emitera koja nije realizirana ni nakon više od osam godina od donošenja Zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

Za razliku od ostala dva emitera, ovu zakonsku obavezu su stalno i nedvosmisleno opstruirali predstavnici RTRS-a koji nikada nisu dali saglasnost na Statut Korporacije.

Najnovije, ovaj put otvoreno opstruiranje formiranju Korporacije javnih emitera došlo je iz Vlade Republike Srpske koja „ne želi još jednu instituciju na nivou države“ i na taj način prijenos nadležnosti sa entiteta na državu.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će cjelokupnu digitalnu prijenosnu i emisionu infrastrukturu u BiH, čija je vrijednost oko 40 miliona KM, nakon njene izgradnje u cjelini ustupiti Korporaciji na upravljanje i zajedničko korištenje od strane sva tri emitera. Opstruiranje i suprotstavljanje vlasti RS-a njenom formiranju može dovesti do kašnjenja cijelog projekta digitalizacije u BiH.

Potpuna je neistina i manipulacija da se želi od RTRS-a oduzeti njena imovina i dati Korporaciji. Naprotiv, imovina sva tri emitera i dalje ostaje u njihovom vlasništvu, ali treba biti pod jednakim uvjetima u proizvodnji programa dostupna svim emiterima.

O ovome su obaviješteni i predstavnici upravih i rukovodnih struktura sva tri javna RTV servisa na sastanku održanom 23.1.2014. godine u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH tokom kojeg su i informirani da će ovo pitanje, pored ostalog, biti regulirano i odgovarajućim zakonskim izmjenama.

MKT BiH i dalje insistira na završetku reforme javnog RTV servisa u BiH koja podrazumijeva uspostavljanje sistema javnog emitiranja u BiH umjesto neproduktivnog funkcioniranja tri zasebna javna servisa. To je, konačno, i jedan od uvjeta koji BiH mora ispuniti u pristupnom procesu EU.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.