Sarajevo

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo narušava dignitet prosvjetnih radnika i radnica

Forum žena Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo izražava zaprepaštenost Informacijom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u kojoj se navodi da prosvjetni radnici, koji imaju zakonsku mogućnost rada u okviru pola radnog vremena, jer su dobili treće dijete ili imaju dijete sa posebnim potrebama, više neće od nadležnog ministarstva dobijati punu plaću.

Forum žena podsjeća čelnike ovog ministarstva da je, prema Zakonu o radu, propisan rad sa polovinom radnog vremena za roditelje (otac/majka) troje i više djece, blizanaca i djece sa težim smetnjama u razvoju. Također, Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom kaže da roditelj koji koristi pravo iz propisa o radu ima pravo na naknadu za puno radno vrijeme.

Međutim, u Informaciji ministar obrazovanja, nauke i kulture Elvir Kazazović predlaže da se kod ostvarivanja ovih prava isplaćuje plaća koja odgovara vremenu rada, odnosno pola plaće, što nije u skladu sa pomenutim zakonima. Također, u istom dokumentu se navodi da škole, koje imaju finansijske mogućnosti, isplaćuju punu plaću, što ostavlja mogućnost diskriminacije prosvjetnih radnika od strane direktora škole.

Osim toga, kako piše u Informaciji, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS nije u mogućnosti zaposliti nove prosvjetne radnike za radna mjesta na polovinu radnog vremena, koja bi ostvarenjem ovog prava ostala upražnjenja, što direktno utiče na kvalitet nastavnog procesa i obrazovanje naše djece.

Forum žena KO SDP BiH Sarajevo traži od ministra da objasni na čemu zasniva svoj dopis i da li smatra da je, možda, potrebno usvojiti „politiku dvoje djece“ zbog „prevelikog nataliteta“ u Kantonu Sarajevo.

Ukoliko nema drugog objašnjenja za ovu Informaciju, osim toga da nema dovoljno finansijskih sredstava, pozivamo premijera KS Dinu Konakovića i ministra Kazazovića da uštedama na drugim poljima, poput ukidanja dijela voznog parka Vlade KS, kao što je i bilo obećano na početku mandata, ne narušava dignitet prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo.

Forum žena KO SDP BiH Sarajevo

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.