Ministar Mijatović potpisao Memorandum u svrhu digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća

Zamjenik premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, direktorica Naučnoistraživačkog instituta Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Lejla Gurbeta Pokvić i direktorica programa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH koji provodi Projekt “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini” Eva Näher,  potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu Memorandum o saradnji.

Ovaj dokument uspostavlja okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija. Cilj Memoranduma, između ostaloga, je razvoj Centra za digitalne transformacije i implementaciju digitalnih tehnologija, te poboljšanje efikasnosti poslovanja, optimizacije procesa i povećanje konkurentnosti za mala i srednja poduzeća.

Predviđeno je da se putem ovog centra uspostave mehanizmi praćenja i evaluacije napretka digitalnih transformacija malih i srednjih poduzeća, kao i da se kontinuirano unapređuju usluge i aktivnosti kako bi se postigli željeni rezultati i zadovoljile potrebe malih i srednjih poduzeća u procesu digitalne transformacije.

Federalno ministarstvo, Verlab i GIZ, uz međusobnu saradnju na aktivnostima podrške malim i srednjim poduzećima, u skladu s potpisanim dokumentom, radit će i na unapređenju nivoa primjene informacionih tehnologija radi modernizacije poslovanja malih i srednjih poduzeća. Među prioritetima su i razmjena znanja i iskustava u dobre prakse korištenja novih tehnologija, te pružanje podrške modernim modelima poslovanja u različitim oblastima. Također, saradnja podrazumijeva analizu normativnog okvira i predlaganje izmjena ili novih propisa s ciljem unapređenja procesa digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u Federaciji BiH.

Potpisnici Memoranduma imenovat će svoje predstavnike koji će se redovno sastajati radi planiranja, koordiniranja, te ostvarivanja aktivnosti na podršci malim i srednjim poduzećima u FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.