Ministar Mesihović i Ler obišli zdravstvene ustanove u Tešnju, Doboj Jugu, Maglaju, Žepču

Cilj posjete bio je upoznavanje s provođenjem higijensko-profilaktičkih mjera na ovom području u cilju prevencije masovne pojave akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja.

Slika

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler obišli su danas Opću bolnicu Tešanj, Polikliniku Doboj Jug, Dom zdravlja Maglaj, Dom zdravlja Žepče i Kasarnu Oružanih snaga BiH u Zenici gdje su smještene evakuirane osobe iz okolnih poplavom razorenih područja. 

Cilj posjete bio je upoznavanje s provođenjem higijensko-profilaktičkih mjera na ovom području u cilju prevencije masovne pojave akutnih crijevnih i ostalih zaraznih oboljenja. 

Epidemiološka situacija je ocijenjena nesigurnom s obzirom na uslove vodosnabdijevanja, ishrane i stanovanja, ali i bez pojave grupnog obolijevanja od navedenih zaraznih bolesti. Naloženo je dalje provođenje i intenziviranje svih potrebnih mjera uz obavezu redovnog prijavljivanja i izvještavanja prema nadležnim službama. 

Tokom posjete, direktor Bolnice Tešanj Rifat Sejdinović kazao je da se medicinski tim ove ustanove od prvog dana poplava u potpunosti stavio u funkciji pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu iz okolnih ugroženih područja. Upravo su ekipe iz ove ustanove, uz pomoć kolega iz Doma zdravlja Tešanj prve medicinske ekipe koje su stigle i počele pružati zdravstvenu njegu u Maglaju. 

Bolnica u Tešnju svo vrijeme zbrinjava i pacijente iz susjednih općina, odnosno Doboja i Teslića, među kojima je i 37 pacijenata koji su na hemodijalizi. 

Ministar Mesihović je ovom prilikom zahvalio svim uposlenicima Opće bolnice i Doma zdravlja Tešanj, kao i Poliklinike Doboj Jug zahvaljujući čijem je ogromnom angažmanu održan sistem pružanja zdravstvene zaštite na ovom području. 

Tokom sastanka sa direktorom Doma zdravlja Žepče Nikicom Radićem, ministar je zahvalio i uposlenicima ove ustanove, kojima je u ispomoć stigla i medicinska ekipa DZ Mostar, na pruženoj medicinskoj pomoći stanovnicima iz okolnih ugroženih područja. 

Mesihović i Ler obišli su i Kasarnu u Zenici u kojoj je trenutno smještena 131 osoba iz ugroženih područja te se uvjerili da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a službenici centra za mentalno zdravlje iz Zeničko-dobojskog kantona osigurali su im i psihološku pomoć i organizirali radionice za djecu. 

Mesihović i Ler su iskreno zahvalili svima, prije svega pripadnicima Oružanih snaga BiH, na pruženoj pomoći ovom stanovništvu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.