Sarajevo

Ministar Mašić uručio 1900 primjeraka referentne naučne literature univerzitetskim bibliotekama i naučnim ustanovama u FBiH

Riječ je o blizu 1900 aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 115 različitih naslova, a ovaj put su u dodjelu uključene i naučne ustanove i instituti u oblasti društvenih i humanističkih nauka, i to: Orijentalni te instituti za istoriju i jezik, kao i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Slika

U okviru kontinuiranih programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić uručio je danas, 16.04.2014. godine, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu, svim univerzitetskim bibliotekama na području Federacije BiH komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature.

Riječ je o blizu 1900 aktuelnih naučnih i referentnih izdanja, odnosno ukupno 115 različitih naslova, a ovaj put su u dodjelu uključene i naučne ustanove i instituti u oblasti društvenih i humanističkih nauka, i to: Orijentalni te instituti za istoriju i jezik, kao i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom programa i projekata podrške izdavaštvu u oblasti nauke te bibliotečkoj djelatnosti, kako bi se u kontinuitetu poboljšavao i obogaćivao bibliotečki fond visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine recentnim univerzitetskim i naučnim djelima“, poručio je ovom prilikom federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, naglašavajući da biblioteke, kao istinske riznice informacija, posebno doprinose kvaliteti obrazovnog i istraživačkog procesa, kao i nastavnom i naučno-istraživačkom radu kako studenata tako i nastavnog osoblja i saradnika.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je prepoznalo ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realizaciji složenih reformskih procesa u oblasti nauke i visokog obrazovanja, te je od 2007. godine do danas, u okviru različitih programa podrške, u ove oblasti uloženo više od 2.100.000,00 KM. Istovremeno je otkupljeno i bibliotekama naučnih i visokoškolskih ustanova uručeno preko 1.100 naslova naučne i univerzitetske literature i referentnih časopisa“, dodao je ministar Mašić.

Inače, svečanost uručivanja naučne i stručne literature i ove je godine održana u sklopu redovnog, godišnjeg sastanka sa direktorima, odnosno predstavnicima svih šest univerzitetskih biblioteka u Federaciji BiH, a upriličeno je i potpisivanje Ugovora o nastavku funkcioniranja sistema „Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH“ između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Ovo je dokaz višegodišnje uspješne saradnje Federalnog ministarstva i NUB-a, koji će obavljati poslove i zadatke upravljanja elektronskom bazom podataka te njenog održavanja i ažuriranja, dok će Ministarstvo finansirati funkcioniranje Registra, odnosno redovno održavanje postojećeg hardware-a i software-a, u ukupnom godišnjem iznosu od 21.000,00 KM.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će i dalje biti pouzdan partner svim obrazovnim i naučnim institucijama na putu ostvarivanja kvalitetnijih uslova rada i realizaciji programa i projekata od zajedničkog interesa za razvoj nauke i brže uključivanje ovih prostora u Evropski istraživački prostor.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.