Zenica

Ministar Mašić potpisao ugovor o saniranju oštećenih školskih objekata u ZDK

Ta sredstva je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo za saniranje šteta u Osnovnoj školi „Maglaj“, odnosno područnoj školi Ulišnjak, OŠ „Hasan Kikić“, područne škole „Ćuprija“ i „Kamensko“ u Olovu, OŠ „Enver Čolaković“ u Janjićima i „Hasan Kikić“ u Tetovu u Zenici – kazao je Mašić

Slika

U okviru posjete Zeničko-dobojskom kantonu, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je u Zenici s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Mirkom Trifunovićem potpisao ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalnih projekata saniranja šteta u odgojno-obrazovnim ustanovama, nastalim u poplavama.

Ministar Mašić je istakao da je vrijednost ugovora 491.400 KM.

– Ta sredstva je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojilo za saniranje šteta u Osnovnoj školi „Maglaj“, odnosno područnoj školi Ulišnjak, OŠ „Hasan Kikić“, područne škole „Ćuprija“ i „Kamensko“ u Olovu, OŠ „Enver Čolaković“ u Janjićima i „Hasan Kikić“ u Tetovu u Zenici – kazao je Mašić.

Sredstva su u ovim školama, kaže, usmjerena za zamjenu krovova, kotlovnica, te na projekte koji se tiču stolarije.

Mašić je danas obišao odgojno-obrazovne ustanove u Zenici i Maglaju, gdje se uvjerio u kojoj su fazi sanacioni radovi.

– Sa zadovoljstvom mogu reći da bi djeca 8. oktobra konačno trebala krenuti u ove četiri škole u Maglaju u kojima se izvode sanacioni radovi. Djeca će biti u opremljenijim, boljim i toplijim objektima nego su bila prije majskih poplava – potvrdio je Mašić, dodajući da učenici zbog vremenskih uvjeta, koji nisu dozvolili da se podovi u školama osuše nisu krenuli na vrijeme u škole.

Prilikom potpisivanja ugovora ministri Mašić i Trifunović zahvalili su svim međunarodnim donatorima, prije svega UNDP-u, koji je značajan dio sredstava izdvojio za sanaciju škola u Federaciji BiH.

– Također, danas sam razgovarao s direktorom UNDP-a, te smo dogovorili sastanak u narednih nekoliko dana, jer je UNDP spreman izdvojiti još finansijskih sredstava za sanaciju odgojno-obrazovnih objekata – rekao je Mašić.

Ministar Trifunović istakao je „da se sa sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke zaokružuje priča oko sredstava koja su potrebna za sanaciju odgojno-obrazovnih objekata na području Zeničko-dobojskog kantona“.

Osim ovoga, ovo ministarstvo je uspjelo osigurati besplatne udžbenike za djecu u stanju socijalne potrebe.

Ugovori iste namjene uskoro će biti potpisani i s Tuzlanskim i Unsko-sanskim kantonom.

Ukupno, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke rebalansom budžeta i preusmjeravanjem određenih sredstava s pozicija drugih programa  osiguralo je milion KM za Zeničko-dobojski, Tuzlanski, Unsko-sanski i Posavski kanton, koji su bili pogođeni stanjem prirodne nesreće – saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.