Mostar

Ministar Mašić posjetio Muzej Franjevačkog samostana na Humcu

Ministar Mašić se sastao s gvardijanom Franjevačkog samostana fra Velimirom Mandićem, kustosom Muzeja fra Milanom Jukićem i zamjenikom Istraživačkog i znanstvenog projekta revizijskih istraživanja oratorija u Borasima.

Slika

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić posjetio je danas Muzej Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu, općina Ljubuški.

Tom prigodom ministar Mašić se sastao s gvardijanom Franjevačkog samostana fra Velimirom Mandićem, kustosom Muzeja fra Milanom Jukićem i zamjenikom Istraživačkog i znanstvenog projekta revizijskih istraživanja oratorija u Borasima.

U Muzeju, koji je najstariji muzej u BiH, izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba do naših dana, među kojima i najpoznatiji muzejski izložak – Humačka ploča. 

Ministar Mašić je, nakon obilaska Muzeja, razgovarao s domaćinima o skorašnjem početku revizijskih istraživanja na arheološkom lokalitetu u Borasima kod Vitine. Sam projekt na tom lokalitetu, čiji je nositelj Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, započeo je prošle godine u suradnji s Franjevačkim samostanom na Humcu i Općinom Ljubuški.

 – Smatrajući da je projekt od velikog značaja za promociju, kao i zaštitu našeg kulturno-povijesnog naslijeđa, federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti podržalo je njegovu realizaciju, otvarajući put znanosti i struci da pokušaju doći do odgovora na mnoštvo pitanja koja za sada imaju uporište samo na teorijama – kazao je ministar Mašić.

Naglasio je kako će u projektu, uz mostarske profesore i arheologe sa zadarskog sveučilišta, sudjelovati i studenti s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Inače, federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti je izdvojilo za projekt u Borasima kod Vitine 12 600 konvertibilnih maraka. Ministar Mašić je istaknuo kako je ministarstvo, na čijem je čelu, izdvojilo značajna sredstva i za projekte u oblasti arheologije i arheoloških istraživanja u Federaciji BiH.

Inače, Ministarstvo obrazovanja i znanosti je publiciralo i "Arheološki vodič Hercegovine", autora Snježane Vasilj, Nine Čuljak i Ante Paponje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.