Sarajevo

Ministar Mašić na Radionici posvećenoj osobama iz autističnog spektra

Ministar Mašić je ovom prilikom obracanja prisutnima naglasio da su u Bosni i Hercegovini, nažalost, osobe u autističnom spektru često žrtve socijalne neosjetljivosti i nisu ravnopravni učesnici u društvenom životu, a roditelji djece sa ovim ili drugim razvojnim poremećajem susreću se sa nizom problema, od uspostavljanja pravilne dijagnoze, liječenja, pa do uključenja djece u obrazovni sistem

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić prisustvovao je danas, 03.09.2014. godine, Radionici posvećenoj osobama iz autističnog spektra i njihovim porodicama, koja se, o temi „Autizam, dijagnostika, terapijski rad i praćenje“, održava u Sarajevu, od 02. do 05.09.2014. godine, u organizaciji Udruženja „Autizam u BiH“.

Ministar Mašić je ovom prilikom obracanja prisutnima naglasio da su u Bosni i Hercegovini, nažalost, osobe u autističnom spektru često žrtve socijalne neosjetljivosti i nisu ravnopravni učesnici u društvenom životu, a roditelji djece sa ovim ili drugim razvojnim poremećajem susreću se sa nizom problema, od uspostavljanja pravilne dijagnoze, liječenja, pa do uključenja djece u obrazovni sistem.

Deklarativno imaju pravo na sve, a u praksi su prepušteni sami sebi i nalaze se na margini društva“, kazao je Mašić, navodeći da je, stoga, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u sam vrh prioritetnih aktivnosti pozicioniralo podršku osobama sa poteškoćama i, u saradnji sa partnerima iz sektora zdravstva i socijalne zaštite te snažnu podršku UNICEF-a, srušilo neke od zidova tradicionalnog pristupa u ovoj oblasti, ali i sačinilo niz strateških dokumenata koji su stvorili poticajnu osnovu za realizaciju konkretnih aktivnosti u ovoj oblasti.

Poseban akcenat je stavljen na važnost rane detekcije i intervencije i  uspostavljanje održivog sistema integrisanog djelovanja u kojem bi i dijete i roditelji imali optimalnu podršku“, dodao je federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, uvjeren da se samo koordiniranim, integrisanim djelovanjem partnera iz sektora obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, uvezivanjem vladinog i nevladinog sektora, te dosljednim provođenjem odredbi zakonskih propisa na svim nivoima, mogu  stvoriti adekvatni i poticajni uslovi za funkcionalnu osposobljenost djece u autističnom spektru, za njihov dostojanstven i produktivan život u kojem je u potpunosti zaživio princip socijalne prihvaćenosti i podrške.

Inače, spomenuta trodnevna Radionica organizirana je u nastojanju da se uspostavi saradnja između vladinih i nevladinih institucija, zavoda i ustanova koje se bave osobama sa i bez poteškoća u intelektualnom razvoju, na osnovu koje će se poboljšati njihovo uključenje u zajednicu, ali i s ciljem promjene svijesti javnosti i odnosa prema osobama iz autističnog sektora, u smislu poboljšanja njihovih ljudskih potreba i pomoći da se prepoznaju kao punopravni članovi društva.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.