Sarajevo

Ministar Mašić boravio u radnoj posjeti Institutu za istoriju Sarajevo

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke biti pokrovitelj ovog centralnog naučnog skupa koji će biti održan u Sarajevu, od 19. do 21.06.2014. godine, povodom 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, sa saradnicima, boravio je u srijedu, 14.05.2014. godine, u radnoj posjeti Institutu za istoriju Sarajevo, povodom održavanja Međunarodne naučne konferencije posvećene obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Ovom prilikom održana je i konferencija za medije na kojoj su o predstojećem naučnom skupu, pored ministra Mašića, govorili: prof.dr.Husnija Kamberović, direktor Instituta za istoriju; dr. Vera Katz, Institut za istoriju, prof.dr. Mustafa Imamović, član Naučnog vijeća Instituta i mr.sc. Amir Duranović, Odsjek za historiju sarajevskog Filozofskog fakulteta.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke biti pokrovitelj ovog centralnog naučnog skupa koji će biti održan u Sarajevu, od 19. do 21.06.2014. godine, povodom 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

„Ova Međunarodna konferencija okupit će u Sarajevu, samo nekoliko dana uoči 100-godišnjice Sarajevskog atentata, više od 150 naučnika iz 24 evropske zemlje te Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, koji će iz različitih perspektiva sagledati uzroke, povod, tok i posljedice najvećeg oružanog sukoba u dotadašnjoj ljudskoj povijesti. Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo da smo pokrovitelji jednog ovako eminentnog naučnog skupa, u čiju su se organizaciju, pored Instituta za istoriju Sarajevo, kao domaćina, uključili instituti i istraživački centri iz Regensburga, Budimpešte, Sofije, Skoplja, Ljubljane, Zagreba i Graza“, kazao je ministar Mašić.

Podsjetio je da se saradnja sa sarajevskim Institutom za istoriju odvija u kontinuitetu, a predstojeća Konferencija, o temi: „Mjesto Prvog svjetskog rata u evropskoj historiji“, samo je jedan u nizu projekata i programa ovog Instituta, kada je u pitanju oblast nauke i istraživanja, koje je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. 

Inače, kako je istaknuto, namjera organizatora je da ova Konferencija u Sarajevu bude dinamičan forum akademske razmjene novih pristupa historiji Prvog svjetskog rata u kontekstu stogodišnjice od njegovog početka. Konferencija će samo u uvodnom i završnom dijelu raditi u plenumu, dok će ostatak biti organiziran u paralelnim panelima. Svjetski poznati historičari i naučnici sagledat će Prvi svjetski rat iz različitih perspektiva, odnosno razmotriti uzroke, kao i političke, socijalne i ekonomske posljedice Prvog svjetskog rata, na osnovu novih histrorijskih istraživanja u kontekstu evropske i konkretnije balkanske historije.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.