Sarajevo

Ministar Mašić boravio u radnoj posjeti Institutu za istoriju Sarajevo

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke biti pokrovitelj ovog centralnog naučnog skupa koji će biti održan u Sarajevu, od 19. do 21.06.2014. godine, povodom 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata

Slika

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, sa saradnicima, boravio je u srijedu, 14.05.2014. godine, u radnoj posjeti Institutu za istoriju Sarajevo, povodom održavanja Međunarodne naučne konferencije posvećene obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Ovom prilikom održana je i konferencija za medije na kojoj su o predstojećem naučnom skupu, pored ministra Mašića, govorili: prof.dr.Husnija Kamberović, direktor Instituta za istoriju; dr. Vera Katz, Institut za istoriju, prof.dr. Mustafa Imamović, član Naučnog vijeća Instituta i mr.sc. Amir Duranović, Odsjek za historiju sarajevskog Filozofskog fakulteta.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke biti pokrovitelj ovog centralnog naučnog skupa koji će biti održan u Sarajevu, od 19. do 21.06.2014. godine, povodom 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

„Ova Međunarodna konferencija okupit će u Sarajevu, samo nekoliko dana uoči 100-godišnjice Sarajevskog atentata, više od 150 naučnika iz 24 evropske zemlje te Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, koji će iz različitih perspektiva sagledati uzroke, povod, tok i posljedice najvećeg oružanog sukoba u dotadašnjoj ljudskoj povijesti. Stoga nam je velika čast i zadovoljstvo da smo pokrovitelji jednog ovako eminentnog naučnog skupa, u čiju su se organizaciju, pored Instituta za istoriju Sarajevo, kao domaćina, uključili instituti i istraživački centri iz Regensburga, Budimpešte, Sofije, Skoplja, Ljubljane, Zagreba i Graza“, kazao je ministar Mašić.

Podsjetio je da se saradnja sa sarajevskim Institutom za istoriju odvija u kontinuitetu, a predstojeća Konferencija, o temi: „Mjesto Prvog svjetskog rata u evropskoj historiji“, samo je jedan u nizu projekata i programa ovog Instituta, kada je u pitanju oblast nauke i istraživanja, koje je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. 

Inače, kako je istaknuto, namjera organizatora je da ova Konferencija u Sarajevu bude dinamičan forum akademske razmjene novih pristupa historiji Prvog svjetskog rata u kontekstu stogodišnjice od njegovog početka. Konferencija će samo u uvodnom i završnom dijelu raditi u plenumu, dok će ostatak biti organiziran u paralelnim panelima. Svjetski poznati historičari i naučnici sagledat će Prvi svjetski rat iz različitih perspektiva, odnosno razmotriti uzroke, kao i političke, socijalne i ekonomske posljedice Prvog svjetskog rata, na osnovu novih histrorijskih istraživanja u kontekstu evropske i konkretnije balkanske historije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.