Ministar Lakić sa predstavnicima USAID-a: Prioritet je unapređenje reforme energetskog sektora

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je sastanak sa predstavnicima USAID-a i USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), koje je predvodila Ankica Gavrilović, ekspertica za upravljanje projektima USAID BiH.

Ovom prilikom Gavrilović je zahvalila na izvanrednoj saradnji sa Federalnim ministarstvom te naglasila da USAID kroz projekat USAID EPA pruža tehničku asistenciju institucijama i firmama u elektroenergetskom i sektoru prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini u izradi propisa kako bi se ovi sektori uredili u skladu sa najboljim standardima i pravilima EU.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se provode u okviru ovog projekta, a poseban naglasak stavljen je na set zakona iz energetskog sektora u FBiH. Radi se o prijedlozima zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, o električnoj energiji FBiH, zatim takonu o gasovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“, te o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Ministar Lakić istakao je opredijeljenost resornog ministarstva za što skorije usvajanje i primjenu ovih zakona, kao i želju za nastavak saradnje sa tehničkom asistencijom USAID-a na unapređenju reforme energetskog sektora, kako na nivou Federacije tako i Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik federalnog ministra Halko Balavac, sekretar Ministarstva Stipe Buljan, te direktor USAID EPA projekta Mak Kamenica, i članovi tima Elma Haverić, Eldar Tunjić i Feđa Bajraktarević.

Direktor USAID EPA projekta Mak Kamenica, prezentirao je i ostale aktivnosti koje se uspješno implementiraju sa Federalnim ministarstvom, kao što su priprema Zakona o gasu Federacije BiH, te izmjene i dopune Zakona o energijskoj efikasnosti.

Ministar Lakić naglasio je važnost informiranja javnosti o novom zakonskom okviru u FBiH, te pored ostalog zatražio podršku USAID-a i u tom segmentu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.