Ministar Lagumdžija razgovarao u odvojenim susretima sa ambasadorima

Zlatko Lagumdžija primio je u odvojenim susretima ambasadore Republike Albanije, Arapske Republike Egipat, Kraljevine Norveške, Republike Makedonije i Republike Italije u BiH, te generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Gorana Svilanovića.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 14. januara 2014. godine u odvojenim susretima ambasadora Republike Albanije u BiH Flamura Gashija, ambasadora Arapske Republike Egipat u BiH Yassera Sayeda Mahmouda Elatawija, ambasadoricu Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe, ambasadora Republike Makedonije u BiH Ramija Rexepija i ambasadora Republike Italije u BiH Ruggero Corriasa, te generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Gorana Svilanovića.

Tema razgovora dr. Lagumdžije i ambasadora Gashija bila je planirana posjeta dr. Lagumdžije Albaniji u martu ove godine. Izraženo je očekivanje da će navedena posjeta, u okviru koje bi trebao biti održan i poslovni forum na kojem bi učestvovali poslovni subjekti iz BiH i Albanije, dati novi zamah razvoju prijateljskih odnosa dviju zemalja, naročito na planu privredne saradnje, za što postoje prostor i brojne mogućnosti, te odgovarajući pravni temelj u do sada potpisanim bilateralnim i multilateralnim ugovorima. U tom smislu ocijenjeno je i da će bilateralne konsultacije koje će biti održane u Sarajevu početkom februara biti prilika da se razmijene mišljenja, osmisle i pokrenu prijedlozi za intenziviranje odnosa između dvije zemlje na svim područjima. Ovom prilikom pozdravljena je saradnja koju BiH i Albanija ostvaruju na projektu izgradnje Transjadranskog i Jonsko-jadranskog plinovoda. 

Ambasador  Elatawi je tokom razgovora informirao dr. Lagumdžiju o aktuelnim dešavanjima u Egiptu. Dr. Lagumdžija je izrazio očekivanje da će novi privremeni organi vlasti uspješno provesti reforme u prelaznom periodu, organizirati nove slobodne i demokratske parlamentarne i predsjedničke izbore i povesti zemlju putem napretka. Također, izrazio je očekivanje da će se uskoro, a čim se steknu uvjeti, prevazići zastoj u razvoju bilateralnih odnosa BiH i Egipta nastao u posljednje dvije godine.

***

Tokom razgovora dr. Lagumdžije i ambasadorice Lilloe konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Norveške dobri i prijateljski, te izražena spremnost za njihovo unapređenje. Dr. Lagumdžija je ocijenio da postoji dosta prostora za unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje dviju zemalja, a naročito prostora za povećanje ulaganja iz Norveške u BiH. Posebno je ukazao na potrebu iskorištavanja potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Evropskog udruženja slobodne trgovine čiji početak primjene se očekuje polovinom ove godine.

Ambasadorica Lilloe upoznala je dr. Lagumdžiju sa projektima koji se pod pokroviteljstvom norveške vlade realiziraju u BiH. Dr. Lagumdžija se sagovornici zahvalio za podršku koju Norveška pruža BiH naročito na projektima koji za cilj imaju jačanje vladavine prava u našoj zemlji.

***

Tokom susreta dr. Lagumdžije i ambasadora Corriasa ocijenjeno je da Bosna i Hercegovina i Italija imaju razvijenu ekonomsku saradnju koja je u dobroj mjeri izbalansirana kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena. Ambasador Corrias prenio je zainteresiranost italijanskih kompanija za učešće u projektu izgradnje autoceste na Koridoru 5C, kroz javno-privatno partnerstvo koje bi podrazumijevalo finansiranje i primjenu savremene tehnologije u izgradnji autoceste na Koridoru 5C.

Također, tokom susreta je ocijenjeno da je potrebno nastaviti sa naporima za intenziviranje susreta i politički dijalog između Bosne i Hercegovine i Italije. Dr. Lagumdžija je istaknuo da BiH računa na odlučujuću ulogu Italije u procesu evropskih integracija BiH tokom predsjedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine. Izrazio je očekivanje da će Italija i dalje biti vrlo aktivna u zastupanju proširenja EU i još snažnije podržavati našu zemlju na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

***

Dr. Lagumdžija se tokom oproštajne posjete ambasadora Rexepija zahvalio sagovorniku za svesrdan doprinos razvoju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Makedonije i uspješnu saradnju ostvarenu u proteklom periodu. Istaknuo je zainteresiranost BiH za daljnji razvoj saradnje sa Makedonijom na svim poljima, a naročito u oblasti ekonomije i evropskih integracija.

Ambasador Rexepi je izrazio zahvalnost dr. Lagumdžiji i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za podršku u radu i izrazio uvjerenje da će se saradnja dviju zemalja nastaviti razvijati još intenzivnije u narednom periodu.

***

Dr. Lagumdžija i generalni sekretar Svilanović razgovarali su o radu i aktivnostima Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i jačanju regionalne saradnje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.