Sarajevo

Ministar Helez sa dobitnicima najviših ratnih priznanja

Ministar Helez je istaknuo da su predložene izmjene Zakona usklađene sa presudom Ustavnog suda FBiH od 7. novembra 2012. godine, te da je izmijenjen stav u članu 1. Zakona koji se odnosi na osnovicu za utvrđivanje mjesečnog novčanog dodatka, koju čini prosječna neto plaća isplaćena u Federaciji BiH u prethodnoj godini

Slika

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez danas se u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu susreo sa članovima predsjedništva Saveza udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja.

Na sastanku je razgovarano o primjeni Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, planiranim projektima Saveza, ali i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, kojeg je Vlada FBiH utvrdila na jučerašnjoj sjednici, te po skraćenom postupku uputila u Parlament FBiH.

Ministar Helez je istaknuo da su predložene izmjene Zakona usklađene sa presudom Ustavnog suda FBiH od 7. novembra 2012. godine, te da je izmijenjen stav u članu 1. Zakona koji se odnosi na osnovicu za utvrđivanje mjesečnog novčanog dodatka, koju čini prosječna neto plaća isplaćena u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

Ovo se odnosi i na članove uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja koji, nakon njegove smrti, nasljeđuju pravo na mjesečni novčani dodatak.

Ovim izmjenama regulisano je i pravo novim kategorijama dobitnika ratnih priznanja, nosiocima Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordena za vojne zasluge sa srebrenim mačevima.

Tokom susreta razgovarano je i o ratnim herojima kojima se pripisuju ili pokušavaju neosnovano pripisati zločini za koje nisu odgovorni. Posebno je istaknut slučaj Ilije Jurišića, policijskog starješine, osuđenog pred Višim sudom u Beogradu na 12 godina zatvora zbog navodnog napada na kolonu JNA 15. maja 1992. godine. Ministar Helez je naglasio da će Vlada FBiH  dati punu podršku u dokazivanju Jurišićeve nevinosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.