Ministar Helez razgovarao s ministrom nacionalne odbrane Rumunije, potpisan sporazum o saradnji

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez, u okviru drugog dana službene posjete Rumuniji, sastao se jučer s ministrom nacionalne odbrane Rumunije Angelom Tîlvărom.

Helez je izrazio zadovoljstvo realizacijom sastanka što, kako je rekao, otvara mogućnost i prilike da se razgovara o odnosima dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Rumunije, naglasivši da su politički odnosi BiH i Rumunije izuzetno dobri i prijateljski.

Zahvalio je na dosadašnjoj podršci Rumunije evropskim integracijama BiH te izrazio očekivanje nastavka podrške, naročito u kontekstu dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU i NATO, rekavši da Rumunija kontinuirano daje vrijedan doprinos Misiji Althea EUFOR u BiH, našem partnerstvu sa NATO-om i EU koja donosi mnoge prednosti BiH.

Također je izrazito zadovoljstvo radom Ambasade Rumunije u BiH i posebno odličnom saradnjom s vojnim atašeom Rumunije u BiH koji je već treći mandat i doajen Asocijacije svih vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u BiH, te izrazio želju da delegacija Ministarstva odbrane Rumunije posjeti BiH.

Sagovornici su također razgovarali i o trenutnim izazovima i dostignućima u BiH, ratnim sukobima u Ukrajini, ratu Izraela  i Hamasa, regiji zapadnog Balkana i uticaju trenutnih svjetskih kriza na sigurnosnu situaciju u BiH.

U tom kontekstu, ministar je naglasio da za prevazilaženje trenutne situacije u svijetu i uspostave dugotrajne sigurnosti i stabilnosti BiH „za našu malu zemlju u centru Evrope nema bolje i razumnije opcije od pridruživanja euroatlantskoj porodici“.

Tokom susreta ministri su upriličili potpisivanje Sporazuma o odbrambenoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Rumunije.

– Izuzetno sam sretan što smo danas potpisali ovaj sporazum, što je znak naših prijateljskih odnosa. Njegovim potpisivanjem će se uspostaviti i urediti bilateralna saradnja BiH u području odbrane sa Rumunijom. Ovaj sporazum je izraz opredjeljenja dvije strane da razvijaju saradnju u području odbrane putem godišnjih programa i planova koji će se donositi i realizirati u narednim godinama – rekao je ministar Helez.

Također, ministri Helez i Tîlvăr su se sastali sa porodicom poginulog poručnika Remusa Brânzana koji je izgubio život tokom misije u Goraždanskom koridoru, u BiH, 17. septembra 1996.

Oružane snage Rumunije tada su izgubile prvog vojnika u misiji nakon 1990. Bio je dio 10. inženjerijske brigade – 96. bataljona „Doktor Joseph Kruzel“, prvog rumunskog vojnog kontingenta koji je učestvovao u međunarodnoj mirovnoj misiji u BiH.

– Spomen-kamen podignut u čast rumunskog heroja u Goraždu je opomena da Međunarodne vojne misije uvijek predstavljaju rizik po život. Generacijama koje dolaze će svjedočiti o tome kolika je bila cijena uspostave mira u BiH i koliko je važno njegovo očuvanje – poručio je ministar Helez, saopćeno je iz MOBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.