Ministar zdravstva Kantona Sarajevo

Ministar Hasanović uputio poziv roditeljima da se odazovu i vakcinišu svoju djecu protiv morbila

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović organizovao je jučer još jedan sastanak s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo KS, JU Dom zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile.

Na sastanku su doneseni zaključci s ciljem proaktivnog djelovanja, vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti.

Zaključci s ovog sastanka su sljedeći:

1. Od danas se formiraju dva posebna vakcinalna punkta koji će se nalaziti pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje će se vršiti vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene

2. Svi školski i predškolski dispanzeri, kao i ostali domovi zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju

3. Pozvani su svi specijalizanti iz Opće bolnice, KCUS-a i drugih zdravstvenih ustanova koji će se pridružiti vakcinalnim timovima u Domu zdravlja, zatim pedijatri s godišnjih odmora, kao i doktori iz penzije, sve s ciljem vakcinacije što većeg broja djece i sprečavanja širenja bolesti

4. Razmatrana je mogućnost da i pedijatri iz privatnih ordinacija budu angažovani u svrhu pregleda djece

5. Savjetuje se izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama, organizovanim rođendanima.

6. Zavod za javno zdravstvo KS će svakodnevno obavještavati javnost i zdravstvene ustanove o broju vakcinisanih pacijenata.

Ministar Hasanović rekao je da se na području Kantona Sarajevo povećava broj oboljelih od morbila, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

“Do sada imamo potvrđenih 11 slučajeva i još se ne nalazimo u fazi epidemije. Jedno dijete bilo je hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a, te je danas otpušteno s liječenja. Dvoje druge djece koje je primljeno danas ima blažu kliničku sliku”, rekao je ministar Hasanović koji je pozvao roditelje da u što većem broju dovedu djecu na vakcinaciju.

“Ovo nam se dešava isključivo zato što djeca nisu vakcinisana. Sramotno je da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, a što se može spriječiti. Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vacknišu svoju djecu”, dodao je ministar Hasanović.

Današnjem sastanku je prisustvovala i predsjednica Udruženja pedijatara FBiH, prof.dr. Hajrija Maksić.