Ministar Dizdar sa ambasadoricom Galit Peleg: Razmjena iskustava u memorijalizaciji stradanja žrtava i njegovanju kulture sjećanja

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastao se sa ambasadoricom Izraela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu Nj.E. Galit Peleg.

Dizdar i Peleg su razgovarali o mogućim vidovima saradnje na polju unapređenja institucionalne saradnje institucija koje se bave mamorijalizacijom stradanja i njegovanjem kulture sjećanja.

Prevashodno, razgovarano je o mogućim modelima saradnje izmeđe Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari i Yad Vashema, memorijalnog centra posvećenog žrtvama Holokausta u Jerusalemu.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica koje kontinuirano podržava rad memorijalnih centara u Bosni i Hercegovini se ponudilo da bude podrška u uspostavi sardanje između Yad Vashema i Memorijalnog centra u Srebrenici.

“Pethodno smo razgovarali na ovu temu i sa direktorom Memorijalnog centra Srebrenica Emirom Suljagićem, koji je naglasio važnost moguće saradnje sa centrom Yad Vashem. Neupitno je da Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i njegovi uposlenici svojom posvećenošću, stalnim radom i unapređenjem Centra služe kao primjer svima nama u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo kako ostvariti saradnju sa organizacijama i memorijalnim centrima, sa naglaskom na uključenje povratničkih zajednica u proces očuvanja sjećanja. Holokaust je najveći zločin novije historije. Način njegove memorijalizacije predstavlja primjer institucionalne posvećenosti u očuvanju sjećanja na žrtve. Prepoznali smo potencijal i važnost uspostave saradnje i razmjene iskustava na očuvanju i njegovanju sjećanja na žrtve Holokausta, kao i na žrtve genocida u Bosni i Hercegovini”, kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.