Ministar Dizdar posjetio povratničku zajednicu u mjestu Tumare povodom nemilih događaja

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je povratnike u mjesnoj zajednici Tumare kod Lukavca, a povodom posljednjih dešavanja u ovom mjestu.

Naime, prije nekoliko dana nestala je povratnica inicijala J. Đ. za kojom se traga. Također, postoje informacije da je zabilježen i fizički napad na povratnike u ovom mjestu.

Ministar Dizdar danas se na terenu informirao o događajima, obećao je pomoć resornog ministarstva u izgradnji infrastrukture, te ukazao na neophodno djelovanje istražnih organa.

„Apelujem na istražne organe da rasvijetle ove događaje. U posljednje vrijeme svjedočimo kako napadima na povratnike, tako i na kreiranje ambijenta u kojem će njihov život biti otežan. Danas smo tu da damo podršku povratničkoj zajednici. Insistirat ćemo na povećanju sigurnosti povratnika, tako u Lukavcu, tako i u drugim povratničkim mjestima. Očekujemo hitnu reakciju svih nadležnih i zaštitu povratnika koji s pravom imaju bojazan za vlastitu sigurnost“, kazao je Dizdar.