Ministar Dizdar nakon napada u Gacku: Šovinizam i bježanje od istine i odgovornosti stavljaju metu na čelo žrtvama

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Nerin Dizdar objavio je sinoć na društvenim mrežama da se desio novi napad na povratnike.

Ovaj put to se desilo u Gacku uz upotrebu vatrenog oružja.

– Još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama. Kao što smo premijer i ja rekli povratnicima u Gacko prije par dana, naša podrška njima će biti veća i jača nego ikada. Od vlasti entiteta opet tražimo hitno procesuiranje i otkrivanje krivaca.

Od pomoći bi bilo i da prestanu sa širenjem govora mržnje, ali se u to ne uzdamo. U tome ih dalje spriječiti mogu državni pravosudni organi. Ministarstvo će na lice mjesta poslati svoje predstavnike, kako bi se procijenila šteta na stambenom objektu, kao i stanje povratničke porodice, te osigurala sva potrebna podrška – naveo je Dizdar.

Jutros su predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i načelnik Opštine Gacko Ognjen Milinković posjetili su porodicu Krvavac u naselju Gračanica kod Gacka.

Podsjećamo, na stambeni objekat porodice Krvavac pucano je iz vatrenog oružja u noći sa 1. na 2. maj, a čiju izgradnju finansira Ministarstvo.

Tokom posjete iskazana je podrška porodici te će Ministarstvo sanirati nastalu štetu i dodatno podržati povratnike u ovaj kraj, naveo je Dizdar nakon izlaska predstavnika ministarstva na teren.