Zenica

Ministar Delić razgovarao sa predstavnicima Delegacije EU

Razgovor je bio fokusiran na proteste nezadovoljnih građana na području Kantona i aktivnosti policije u vezi s tim

Slika

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rifat Delić razgovarao je danas u sjedištu Ministarstva sa savjetnikom u Sektoru unutrašnjih poslova i javne sigurnosti Delegacije Evropske unije u BIH Samirom Hadžimusićem. Razgovor je bio fokusiran na proteste nezadovoljnih građana na području Kantona i aktivnosti policije u vezi s tim.

"Osim Zenice, najmasovnija okupljanja građana, ali i najveća materijalna šteta bila je u Zavidovićima i Visokom. Naši policajci nisi upotrebljavali silu, fizičkog kontakta sa građanima nije bilo, izuzev minimalne upotrebe hemijskih sredstava, odnosno suzavca", rekao je ministar Delić. Istakao je da podržava 90% zahtjeva obespravljenih građana, ali i naglasio da je većina njih izmanipulisana i upotrijebljena u druge svrhe, te da su u ovom slučaju zakazale krovne agencije.

Dodao je da je povrijeđeno skoro 40 policajaca, 5 teže, pričinjena je velika materijalna šteta, ali je najbitnije da niko nije izgubio život. Policija je postupila najbolje što je mogla u datim okolnostima i u skladu sa Ustavnim rješenjma. Do sada je podnijet izvještaj Tužilaštvu protiv 54 lica, a radi se na identifikaciji ostalih.

Hadžimusića je interesovalo i kakvom opremom raspolažu policajci. "Mi smo izuzetni opremljeni sredstvima koja policajcima trebaju u normalnim okolnostima. Međutim, nedostaje nam adekvatna lična i kolektivna oprema za krizne situacije i kontrolu masa. Procedure za nabavku takve opreme traju dugo, ali mi smo već poduzeli neke korake", pojasnio je ministar Delić.

Iz Delegacije EU izrazili su spremnost da posredstvom IPA fondova obezbjede  finansijska sredstva za nabavku opreme, prije svega, za Jedinicu za podršku MUP-a.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.