Sarajevo

Ministar Damir Hadžić otvorio sastanak povodom posjete predstavnika Sekretarijata regionalne transportne organizacije SEETO-a Bosni i Hercegovini

Pored učešća Bosne i Hercegovine u SEETO-u, ministar Hadžić je istakao saradnju sa Međunarodnim transportnim forumom (ITF), te međunarodnim organizacijama OTIF i TER za željeznički i IMO za vodni saobraćaj

Slika

Govoreći o značaju regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i integracija u EU i Transevropskih prometnih mreža (TEN-T mreža), ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić naglasio je da je ključni izazov na međunarodnom planu održiv i konkurentan transport.

 “Došli smo do napretka u pogledu transevropskih transportnih mreža, drumskog i vazdušnog saobraćaja, kao i u sektorima željezničkog  i saobraćaja unutrašnjim plovnim putevima. Stalni zadatak je postizanje standarda infrastrukture i transporta jednakih onima u zemljama Evropske unije. Cilj koji se pred sektor transporta stavlja jeste obavezan napredak na putu pridruženja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Podsjećam, države Zapadnog Balkana od 2006. godine zajedno sa državama članicama EU i drugim evropskim državama učestvuju u Sporazumu o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru. Saradnja se provodi i kroz Dunavsku strategiju. Pregovara se o osnivanju transportne zajednice zemalja Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana, čime bi se uspostavilo jedinstveno tržište za drumski, željeznički, unutrašnji plovni i pomorski transport, kao i infrastrukturu. Tu su i NATO integracije, sa svojim izazovima za oblast transporta.“, istakao je ministar Hadžić.

Pored učešća Bosne i Hercegovine u SEETO-u, ministar Hadžić je istakao saradnju sa Međunarodnim transportnim forumom (ITF), te međunarodnim organizacijama OTIF i TER za željeznički i IMO za vodni saobraćaj.

„Postignuti rezultati iz naših aktivnosti jasno su vidljivi. Bosna i Hercegovina će do kraja godine imati više od 100 km autoputa na Koridoru Vc u punoj funkciji, a preuzimamo u potpunosti kontrolu našeg vazdušnog prostora. Napredak je vidljiv u svim segmentima saobraćaja, što može potvrditi i posljednji Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine.“, naglasio je ministar Hadžić.

On se zahvalio predstavnicima SEETO Sekretarijata na dosadašnjoj saradnji i izrazio uvjerenje da će u budućem periodu ona biti još aktivnija i produktivnija.

“Da bismo to postigli, legislativni okvir mora biti usklađen sa propisima koji su na snazi u zemljama u okruženju kao i članicama Evropske unije, ali i u potpunosti implementiran od strane svih učesnika u sektoru transporta. Bosna i Hercegovina će maksimalno podržati ove napore i aktivnosti u regionu za postizanje što boljih rezultata u budućnosti.”, rekao je ministar Hadžić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.