Ministar Baraković i Ambasadorica Toudic razgovarali o saradnji Francuske i TK na polju obrazovanja i nauke

Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković sastao se u utorak sa Ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic i saradnicima, a ovom prilikom je razgovarano o unaprjeđenju  saradnje Tuzlanskog kantona i Francuske u oblasti obrazovanja i nauke.

Ministar Baraković je upoznao Ambasadoricu Toudic sa dosadašnjim radom ministarstva obrazovanja i nauke TK u ovom mandatu. Glavna tema sastanka bila je uvođenje francuskog jezika u obrazovni sistem na području Tuzlanskog kantona.

NJ.E. Ambasadorica Toudic ukazala je na značaj izučavanja francuskog jezika u školama, kako u svijetu, tako i u BiH.

“Moja bitka je odbrana francuskog jezika, koji je izgubio mjesto u ovoj zemlji iako je taj jezik prisutan na svih pet kontinenata. To je međunarodni jezik koji otvara nove mogućnosti za mlade, to je jezik nauke“ kazala je ambasadorica Toudic. Ona smatra da bi bolje poznavanje francuskog jezika u BiH privuklo veći broj turista u BiH, jer su kako je navela Francuzi sve više okrenuti prema zemljama Balkana zbog povoljne sigurnosne situacije.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje škola s područja TK i škola u Francuskoj kroz razmjene učenika, zatim o mogućnostima  uvođenja Odsjeka za francuski jezik pri Univerzitetu u Tuzli u narednom periodu, te uvođenja francuskog jezika fakultativno u osnovne i srednje škole.

Ministar Baraković je iskazao spremnost za navedene aktivnosti, napomenuvši da je nužno provjeriti i ispitati mogućnosti realizacije, upoznati škole i učenike, uraditi analitiku o potencijalnim potrebama i mogućnostima. Osvrnuvši se na aktivnosti ovog ministarstva na polju visokog obrazovanja iskazao je interesovanje za saradnjom s Francuskom, što bi kako je naveo, pružilo mogućnost realizacije raznih projekata usmjerenih ka Evropi, te omogućilo organizovanje predavanja gostujućih istaknutih profesora.

„Zainteresovani smo za saradnju s Francuskom, rado ćemo ugostiti Evropu kod nas, učiti od Evrope, ali također Bosna i Tuzlanski kanton imaju šta ponuditi Evropi kada je u pitanju visoko obrazovanje, nauka, tehnologija, ovaj kraj je prepoznatljiv po tome“, zaključio je ministar Baraković.

Sastanku su prisustvovali i Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju u Ambasadi Francuske u BiH, te pomoćnici ministra obrazovanja TK Fikret Vrtagić, Jasminka Kurević i Fuad Mešanović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.