Aner Žuljević

Minimalna plata od 500 KM je životno opasna

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH (SDP) kazao je kako je životno opasna minimalna plata od 500 maraka koju imamo i koja radnike drži u robovlasničkom sistemu.

“Uzimajući u obzir rast potrošačke korpe koju federalni premijer godinama ne želi da prizna, vama praktično treba pet mjeseci rada za mjesečne troškove četevročlane porodice. Riječ je o socijalnim devijacijama koje su dugorocno neodržive.

Ovdje nije suština problema u odnosu između poslodavaca i radnika već u činjenici da mi imamo predatorski državni aparat koji je iracionalan i koji polazi od činjenice da treba sebično zadržati svoja prava na uštrb realnog sektora.

Uvijek nam se servira teza kako je dizanje minimalne plate opasno, u smislu donošenja propisa koji eventualno mogu rezultirati prevelikim rastom plata u javnom sektoru, znači mi ovdje pričamo o tome da radnik radi za 500 maraka mjesečno, a političar kojem je plata deset puta tolika ima problem da promijeni pet zakona i dva pravilnika i uskladi ih tako da povećanje plate nema efekat povezanosti sa rastom plata u javnom sektoru.

Plata od 500 maraka je civilizacijska sramota i Vlada FBiH treba da pokrene sa svoje strane sve što treba, sve fiskalne reforme koje treba da omoguće povećanje minimalne plate, a mi smo kao SDP BiH sa svoje strane predložili propis koji će osigurati garanciju da kad se naprave racionalizacije u smislu fiskalnih zakona, one zaista i završe u porastu minimalne plate, a ne u novom autu ili nekom drugom obliku bogatstva onih koji ne žele ono od čega ih država oslobodi da prebace radniku na račun rasta minimalne plate”, kaže Žuljević.

Na pitanje kakva je sudbina zakona i hoće li biti političke volje za njihovo usvajanje Žuljević je kazao kako treba uzeti u obzir kako šest godina povećanje plata nikoga iz vlasti nije zanimalo.

“Mi se praktično nalazimo u situaciji da nikad do sad nismo imali veći pritisak Sindikata i nikad veći pritisak realnosti. Situacija, kad vi dobijete 400 miliona maraka od MMF i imate minimalnu platu od 406 maraka, svaka odgovorna Vlada bi sa svoje strane okupila sve parlamentarne stranke, zakazala zajedničku tematsku sjednicu oba doma Parlamentu, na dnevni red stavila sve zakone i rekla tih 400 miliona maraka će praktično biti fond za potencijalne fiskalne rizike od reforme koju ćemo provesti u smislu izmjena zakona. To bi uradio odgovoran premijer, nažalost mi smo kao odgovor dobili političku demagogiju “- zaključio je Žuljević

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.