Damir Mašić za Raport

Milorad Dodik se već izvjesno vrijeme razdružuje najviše sam sa sobom, ali i sa zdravim razumom

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbacio apelacije opozicije u Parlamentu FBiH kojim je tražila ocjenu ustavnosti dvije odluke.

Opozicionari su prethodno posumnjali u zakonitost i sjednice i Poslovnika Parlamenta Federacije BiH, koji je nedavno izmijenjen, čime je omogućen izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

S druge strane, opozicioni zastupnici posumnjali su i u regularnost sjednice na kojoj je donesen budžet za 2024. godinu, a Sud je i ovu apelaciju odbio utvrdivši da je sve bilo po peeseu.

“Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je već u nekoliko donesenih presuda samo potvrdio ono što smo sve vrijeme govorili, a to je da su u potpunosti ispoštovane sve procedure i svi akti u vezi sa zakazivanjem i održavanjem sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i izmjena Poslovnika koje je opozicija osporavala”, reći će Damir Mašić, zastupnik u Parlamentu FBiH, za Raport.

Cijeni da je dobro da je konačno stavljena tačka i na to jer je mjesecima trajala hajka oko toga da navodno nešto nije bilo u skladu sa predviđenim procedurama.

“Dakle, Sud je potvrdio da opozicija nije imala pravo”, objašnjava naš sagovornik.

Opozicija drvi i zbog raspisanog konkursa za izbor članova Upravnog odbora i direktora Federalne televizije, koji nelegalno i nelegitimno sjedi već deceniju u šefovskoj fotelji. Opozicionari smatraju da vlast hoće nasilu da ugradi svoje kadrove u upravljačke strukture ove medijske kuće.

“S obzirom na to da je tek objavljen konkurs za izbor članova Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine, čijim je starim članovima i menadžmentu mandat istekao prije više 10 godina, ta vrsta optužbi jednostavno ne stoji”, mišljenja je Mašić.

Dodaje da panična reakcija na proces koji je tek započet najviše govori o pozadinskim motivima i stvarnim namjerama koje su sve osim u interesu građana i javnosti.

“Sve ono što u budućnosti Parlament FBiH bude radio vjerujem da će biti uz strogo poštivanje zakona, kao i svih predviđenih procedura”, govori sagovornik Raporta.

U međuvremenu, predsjednik RS Milorad Dodik pokušava provesti u djelo svoju fiks-ideju ‘mirnog razdruživanja’, pa čak je i pripremio sporazum o tome. Mašić govori o iracionalnoj politici Dodikovog režima.

“Milorad Dodik se već izvjesno vrijeme, prije svega, svakodnevno razdružuje najviše sam sa sobom, ali i sa zdravim razumom, ako ga uopšte i ima”, cijeni Mašić.

Dodaje da Dodikovi politički potezi, nažalost, direktno ciljaju na ugrožavanje teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, a samim tim i mira i sigurnosti u našoj zemlji.

“To su prepoznali i naši međunarodni prijatelji zbog čega je gotovo kompletno rukovodstvo RS pod različitim vrstama sankcija, a građani ovog entiteta svakodnevno ispaštaju zbog sulude i iracionalne politike Dodikovog režima”, govori Mašić za Raport i napominje da je krajnje vrijeme da pravosudni organi Bosne i Hercegovine počnu raditi svoj dio posla.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.