Milorad Dodik i njegovi sljedbenici pucali u srž Dejtonskog mirovnog sporazuma

ZAŠTO JE EKSTREM DODIK 100% SIGURAN DA NEMA SANKCIJA EU? ZAŠTO JE EU TOLERANTNA PREMA NJEMU?

Jučer su Milorad Dodik i njegovi sljedbenici pucali u srž Dejtonskog mirovnog sporazuma. Oni su jučer, između ostalog, pokrenuli postupak smjene predsjedavajućih Dragana Čovića (Dom naroda) i Denisa Zvizdića (Predstavnički dom) i postupak povratka Mire Lazovića na čelo Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

Jučer je Milorad Dodik istakao da može rušiti Dejtonski mirovni sporazum i da je 100% posto “siguran da neće biti sankcija EU”. Gospodo iz EU, bosanskohercegovačkoj, evropskoj i svjetskoj javnosti trebate objasniti zašto je Dodik 100% siguran a vi 100% tolerantni prema njemu? O čemu je riječ? Zar jedina država u Evropi u kojoj je počinjen GENOCID ne zaslužuje barem minimum pravde? Zar je moguće da oni koji se hvale da su sljedbenici ratnih zločinaca koji su počinili genocid mogu bez sankcija prijetiti novim ratom i genocidom?

I EU je, nakon jučerašnje skandalozne sjednice Skupštine bh. entiteta RS, dovedena na raskrsnicu da bira između dva preostala puta: 1. put poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nastavka mirovnog procesa, 2. Dodikov put razaranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i početka ratnog procesa sa nesagledivim posljedicama internacionalizacije takvog sukoba. Pred EU je, dakle, izbor: ili Milorad Dodik ili mirovni proces.

Mali dio zemalja EU, bivših članica komunističkog lagera, predvođenih autokratskim vođama, neskriveno podržava autokratsku, antidejtonsku i antievropsku politiku Dodika i njegove organizirane grupe.

Šta je sa većim dijelom zemalja EU i osnivačima EU? Šta je sa zemljama EU koje su svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma? Da li su te zemlje svjesne da je njihova pasivnost pogonsko gorivo koje pokreće ekstremnu politiku Milorada Dodika?

Vodeće zemlje EU se hitno trebaju pridružiti sankcijama Sjedinjenih Američkih Država. Vrijeme je da se, u interesu svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, ali i cijelog regiona, vodeće zemlje EU oslobode zablude da je Dodika moguće zaustaviti praznim riječima. Vrijeme je da EU i NATO odlučno zaustave rušenje mira u državi Bosni i Hercegovini i regionu.