Nermin Nikšić

Milorad Dodik i Dragan Čović nastavljaju sa politikom razgradnje BiH

Povodom današnjeg sastanka čelnika SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, na kome je jedna od tema bio novi prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić smatra da je najava novog prijedloga nastavak politike razgradnje BiH i njenih institucija.

„Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji dogovaraju HDZ i SNSD, pokušaj je da se od ove institucije napravi novi Dom naroda, jer predviđa uvođenje etničkog glasanja, bez kojeg se ne može donijeti niti jedna odluka.

Na takvim principima ne funkcioniše niti jedan sud na svijetu. To je nastavak politike razgradnje BiH i pokušaj da se BiH uredi kao konfederacija tri naroda, koja bi se, kao takva, u vrlo kratkom roku raspala na tri etničke državice.

Umjesto što se bave pokušajima ostvarenja ratnih ciljeva političkim sredstvima, HDZ i SNSD trebali bi penzionerima objasniti zašto se njihova penzije ne povećavaju? Radnicima trebaju reći do kada će im uvoditi nove poreze i namete? Svim građanima dužni su odgovoriti kada će krenuti izgradnja autoputeva i drugih infrastrukturnih projekata, koji su u potpunoj blokadi otkako je na vlasti stabilna koalicija.

Njihovog trećeg partnera – Izetbegovićevu SDA, pozivamo da se konkretno izjasni o politici svojih koalicionih partnera koji jasno žele podjelu države BiH. Do kada će SDA voditi politiku, u kojoj se javno protivi takvoj politici, a u praksi ne radi ništa da je zaustavi, već kada zatreba Izetbegović spašava ili Dodika od finansijskog kolapsa ili Čovića u njegovim nastojanjima da u svakom zakonu i odluci gradi treći entitet.

Jasno je da svaki dogovor Dragana, Milorada i Bakira već odavno nije u interesu BiH i njegovih građana i naroda. Njihove stranke gledaju samo kako ostvariti interese kvazi elita okupljenih oko lidera ova stranaka.

Pritom, Čović nikada ne spominje položaj Hrvata u RS, za Dodika Srbi u FBiH praktično ne postoje, dok Bakir ne vidi Bošnjake dalje od Ivan Sedla i Kozije ćuprije, a ne treba ni spominjati da ih svi ostali apsloutno ne interesuju“, navodi u svojoj izjavi Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.