Reagiranje Nermina Nikšića na tekst u Dnevnom listu

Mile Lasić iznosi neistine

Povodom niza neistina i uvreda iznesenih od strane prof.dr. Mile Lasića u Vašim novinama 31.10. 2016. godine u osvrtu pod nazivom „Ima li u lažnom ljevičarenju BiH neke logike“, dostavljamo Vam reagiranje Nermina Nikšića, predsjednika Socijaldemokratske partije BiH i tražimo da ga objavite u Vašem cijenjenom listu.

U pravilu izbjegavam polemike sa dežurnim analitičarima, sljedbenicima trećeentitetske političke misli, ali dužan sam radi interesa javnosti i Dnevnog lista čiji rad izuzetno poštujem i cijenim, skrenuti pažnju samo na nekoliko konstatacija iznesenih od strane gosp. Lasića, koje ne samo da su netačne, već su svjesno zlonamjerno objavljene u javnom prostoru da bi se on dodatno kontaminirao.

Niti ja, niti SDP BiH, nikada nismo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nazvali „neprijateljem BiH“, kako to iz samo njemu znanog motiva tvrdi gosp. Lasić. Iako nama u SDP-u, a i meni lično, inputira totalitarizam, upravo ovakvo razmišljanje i djelovanje kakvo ispoljava gosp. Lasić, temeljna je odlika totalitarističkih režima i njihovih dosljednih sljedbenika.

Etiketiranje nekoga kao neprijatelja jedne države izuzetno je ozbiljna optužba i sigurno nije nešto što SDP i ja kao njegov predsjednik radimo, niti pomišljamo da radimo i stoga sam, takvu tvrdnju dužan javno odbaciti.

Dakle, moj i stav SDP-a u vezi sa zagovaranjem federalizacije BiH prema samo i isključivo etničkoj formuli, a što je premijer Plenković jasno predložio u svojim javnim medijskim istupima, a na šta je SDP reagirao, jeste da je to neprihvatljivo sa aspekta interesa očuvanja BiH kao jedinstvene, moderne, multietničke i pravne države.

Moje djelovanje, kao predsjednika SDP-a i kao političara, usmjereno je samo u pravcu stvaranja upravo takve države.

Želim napomenuti da je obvezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima „Zornić“ i „Pilav“ izričito naloženo da BiH napusti model etničkog i etno-teritorijalnog izbora kao retrogradnog principa, nekompatibilnog sa savremenim evropskim vrijednostima.

Čvrsto vjerujem da bilo kakve daljnje etničke podjele, umotane u celofan federalizacije, konsocijacije ili legitimnog predstavljanja, nisu ništa drugo nego konačna podjela ove zemlje na tri etničke državice, u kojima bi jedni građani bili jednakiji od svih drugih samo na osnovu toga što su pripadnici nekog od naroda.

Prihvatam da je i zastupanje takve politike legitimno pravo. Ne sporim nikome pravo da je provodi i za nju se zalaže, ukoliko to radi uz uvažavanje temeljnih demokratskih vrijednosti i pravila.

Ono što ne prihvatam i protiv čega se borim jeste da se svi oni koji takvu politiku vide kao put ka okončanju BiH kao multietničkog društva, što ona u svojoj biti jeste, automatski proglašavaju neprijateljima Hrvata ili neke druge zajednice.

Uvaženi gosp. Lasiću, ja imam viziju BiH u kojoj će Hrvati i svi drugi biti jednaki u ostvarivanju svih svojih prava na cijelom teritoriju ove zemlje. U takvoj BiH Hrvati će moći birati ne samo Hrvate, već i sve druge, isto kao što i svi drugi imaju pravo birati kako Hrvate, tako i sve druge.

Moje uvjerenje je da građani trebaju birati svoje predstavnike na temelju njihovih kvaliteta i vrijednosti za koje se zalažu i bore. Svođenje prava građana na to da biraju samo pripadnike naroda kojem i sami pripadaju, za mene je ponižavanje i reduciranje tih građana na članove plemenskih zajednica.

Dakle, za razliku od etničko-segregacijskog političkog sistema, u koji Lasić očito vjeruje i kojeg zagovara, ja vjerujem u građanski sistem. Zaštita kolektivnih prava u takvom sistemu ostvaruje se kroz institucije koje se biraju posredno iz predstavničkih tijela vlasti koja biraju svi građani na izborima. Uostalom, upravo to je moderna praksa u evropskim zemljama, a ne plemenski izborni sistemi koje zagovara Lasić.

BiH nije, kako to pogrešno smatra i tvrdi gosp. Lasić „višenacionalna zajednica“, jer nju nisu svojim dogovorom stvorile nikakve nacije. Ona je prije svega i iznad svega multietničko društvo i multietnička država, koja ne može funkcionirati isključivo na principima zaštite etničkih prava i etničkog predstavljanja, već na principima zaštite ljudskih i pojedinačnih prava. BiH je stvorena kao želja svih njenih građana. Njen savremeni temelj je udaren na zasjedanju ZAVNOBIH-a upravo na ovim principima.

Taj politički model je pokazao, uz sve svoje nedostatke, da može stvoriti mir i osigurati napredak svih u ovoj zemlji. Model koji zagovara g. Lasić, a koji u praksi svi mi živimo od Dejtona do danas, niti je osigurao trajni mir, niti je omogućio okvir za bilo kakav napredak. Treba li za to bolji dokaz od vlastitog iskustva svih građana u proteklih 20 godina?

Lasićeve usporedbe kako „Hrvati mogu birati i crnog ciganina ako žele“, jasno govore o tome u kakvoj misli uvaženi profesor živi i djeluje. Žalosno je da 2016. godine članovi akademske zajednice u BiH, braneći neodbranjivo, koriste ovakve konstrukcije, uz nepotrebnu i zaista neobjašnjivu dozu uvreda i potcjenjivanja prema cijeloj jednoj političkoj partiji koja okuplja više od 35.000 članova, pripadnika svih naroda koji žive u BiH.

Poštovani gosp. Lasiću pozivam Vas da prestanete zlonamjerno etiketirati SDP kao političku partiju koja želi majorizirati i ponižavati bilo koga. Budite uvjereni da u BiH trenutno ne postoji politička stranka koja je veći zagovornik odbrane temeljnih ljudskih prava svih građana ove države od SDP BiH, bez obzira kako se oni zvali i kojoj grupi, prema bilo kojem osnovu pripadali.