Mikulić: Tvrdnje Dragana Čovića ukazuju na rastući strah HDZ-a od SDP-a

Povodom izjava koje je Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, svodeći ljevicu na bošnjačku strukturu, a želeći oprobanim nacionalističkim spinom uplašiti Hrvate i distancirati ih od lijevih i probosanskohercegovačkih snaga, reagovao je Zoran Mikulić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH.

„Tvrdnje Dragana Čovića o ljevici kao bošnjačkoj strukturi, shodno tome, o SDP-u kao isključivo bošnjačkoj stranci, jednako su netačne poput tvrdnji da Hrvata nema u javnom i upravnom životu u Tuzli, što su Jasmin Imamović i GO SDP Tuzla nedavno decidno opovrgnuli.

Ponavljanje ovih laži samo ukazuje na rastući strah HDZ-a i Dragana Čovića od ljevice i SDP BiH. Čović je svjestan da je SDP multietnički tim i da sa ljevicom neće moći dogovarati rasprodaju države kao sa SDA. Demokratski procesi koje je prošao SDP, garantuju da će se više čuti glas svih Hrvata u SDP-u, nego u autokratskom HDZ-u, koji je ugušio svaki oblik drugačije vizije BiH od vizije Dragana Čovića.

SDP od početka okuplja pripadnike svih etnija, bez da svoju politiku temelje na nacionalističkim doktrinama. U državi koja zakonski diskriminira građane, o čemu postoji nekoliko presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, SDP je uvijek pronalazio način da ispoštuje zakone, ukoliko ih nije mogao zamijeniti boljim, a istovremeno sadrži mulitetničku supstancu.

Danas, dok HDZ svjesno i namjerno zaboravlja Hrvate sjevernije od Ivan Sedla, SDP se širi i okuplja Hrvate, zajedno sa svim ostalim građanima RS-a, u Proevropski blok, a u Hercegovini okuplja probosanskohercegovačke snage i godinama od Mostara želi napraviti normalan grad.

Tvrdnje Dragana Čovića najbolji su pokazatelj da smo na pravom putu, koji mora biti dugotrajan, ali je put oporavka države BiH i vraćanja stabilnosti u društvo, naspurot haosu kojim se HDZ javno hvali i prijeti svima koji državu vide drugačije od interesnih grupacija okupljenih oko Dragana Čovića“, navodi Mikulić.