Mijenjanjem naziva ulica jasno se stavlja do znanja da Bošnjaci nisu dobrodošli u Srebrenicu

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osuđuje odluku o mijenjanju naziva ulica i trgova u Srebrenici, koja je jučer usvojena u Skupštini Opštine Srebrenica.

Ono što je poražavajuće jeste da je ovakva odluka donesena bez učešća odbornika iz drugih naroda, čime se jasno stavlja do znanja da Bošnjaci povratnici u Srebrenicu nisu dobrodošli u odlučivanju u svojoj lokalnoj zajednici.

Ovim potezom se pokušava napraviti priča da je Srebrenica samo srpski grad, što nije, te nikada nije ni bila, niti će biti.

Ova odluka sasvim sigurno neće doprinijeti pomirenju i nastavku normalnog života među građanima Srebrenice, te je sigurno da je ovaj grad vratila tridesetak godina unazad.

Žalosno je da se predstavnici lokalne vlasti bave pitanjima poput naziva ulica, koje decenijama nikome nisu smetale, umjesto da razmišljaju kako da Bošnjacima i Srbima obezbijede bolji život u gradu koji polako umire.

Činjenica je da iz ovog grada u istom omjeru odlaze Bošnjaci i Srbi u potrazi za boljim životom, što jasno dokazuje da sa ovakvom lokalnom vlašću Srebrenica nema svijetlu budućnost.

Pozivamo sve odbornike u Skupštini Opštine Srebrenica da ponište odluku o promjeni naziva ulica prema imenima onih koji su učestvovali u zločinima u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ali i u zločinima u Drugom svjetskom ratu.

Tražimo da se usvoji nedavni prijedlog mladih Srebrenice pod nazivom „Projekat ulica za mir”, koji su predložili da se nazivi ulica zamijene neutralnim, inkluzivnim nazivima, kome nikome neće smetati niti vrijeđati bilo koji narod u Srebrenici.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.