Mijatović predstavio prvih 100 dana rada: 14 projekata, odobreni poticaji i nova zakonska rješenja

Povodom 100 dana rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović objavio je presjek rada, odnosno, započete i realizirane projekte i inicijative.

“Mi smo servis građana, zato smatram obavezom da podnesem izveštaj građanima za prvih 100 dana svog rada.

Preuzeli smo odgovornost i zatekli stanje kakvo smo zatekli, da je valjalo građani ne bi pokazali volju za promenom na izborima.

Ovo su ključne stvari koje smo uradili u ministarstvu u prvih 100 dana i nema stajanja:

Izgradnja poduzetničkih zona
Odobreno 14 projekata u ukupnom iznosu od 1.942.529,10 KM

Izrada dokumentacije za uspostavljanje poduzetničke zone
Odobreno 4 projekata u ukupnom iznosu od 76.000,00 KM

Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti
Odobreno 100 projekata u ukupnom iznosu od 622.531,55 KM

Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede
Odobreno 165 projekata u ukupnom iznosu od 1.083.104,80 KM

Jačanje konkurentnosti MSP-a
Odobreno 96 projekata u ukupnom iznosu od 2.777.570,49 KM

Pružanje mentoring usluga za mala i srednja poduzeća
Odobreno 9 projekata u ukupnom iznosu od 18.000,00 KM

Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta

U skladu sa rezultatima po Programu odobrili smo kredite za 42 preduzeće u iznosu od 9,680,932.78 KM, te su upućeni na obradu kreditnih zahtjeva u Razvojnu banku Federacije Bosne i Hercegovine.

Objavljen je Pravilnik o načinu plaćanja, visini i raspodjeli članarine između udruženja obrtnika i udruženja lica koja obavljaju srodne djelatnosti, obrtničkih komora kantona i Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“ broj 52/23).

Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine predvidio je da će se Pravilnikom koji donosi Ministar propisati način plaćanja, visina i raspodjela članarine obrtnika i lica koja obavljaju srodne djelatnosti. Članarina je propisana na mjesečnom nivou u iznosu od 0,50% od osnovice za obračun doprinosa za prethodnu godinu koju objavljuje Federalno ministarstvo finansija i to za obrte koji obavljaju djelatnost u osnovnom i dodatnom zanimanju. Pravilnik je prethodno u potpunosti usaglašen sa Obrtničkom komorom Federacije BiH. Napominjem da je naknada 50% niža za obrtnike u odnosu na istu koja je bila na snazi u skladu sa prethodnim Zakonom.

Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine predviđen je obrtni registar kao informacioni sistem za upravljanje procesom registracije i obradu podataka o obrtima, kojim će upravljati FMRPO, a koji će sadržavati podatke o obrtnicima i licima koja obavljaju srodnu djelatnost i što je najbitnije, čiji je upis obavezan u skladu sa ovim Zakonom. Veliki je ovo iskorak u odnosu na postojeće stanje, jer će registracija u istom biti neophodan uslov za registraciju obrta odnosno njegovo egzistiranje.

Izrađena je testna verzija Obrtnog registra, koja u skladu sa tehničkom specifikacijom sadrži šest modula koji obuhvataju funkcionalnosti potrebne za pokrivanje svih nužnih procesa koji se odvijaju oko obrta odnosno srodnih djelatnosti u Federaciji BiH.

MEĐUNARODNI PROJEKTI

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, potpisan je Memorandum o suradnji između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Znanstveno – istraživačkog instituta „Verlab“ i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u BiH.

Ovaj dokument uspostavlja okvir saradnje na zajedničkim ciljevima podrške malim i srednjim poduzećima u BiH na putu digitalne transformacije i uvođenja digitalnih inovacija. Cilj Memoranduma, između ostaloga, je razvoj Centra za digitalne transformacije i implementaciju digitalnih tehnologija, te poboljšanje efikasnosti poslovanja, optimizacije procesa i povećanje konkurentnosti za mala i srednja poduzeća. Predviđeno je da se putem ovog centra uspostave mehanizmi praćenja i evaluacije napretka digitalnih transformacija malih i srednjih poduzeća, kao i da se kontinuirano unapređuju usluge i aktivnosti kako bi se postigli željeni rezultati i zadovoljile potrebe malih i srednjih poduzeća u procesu digitalne

U sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu potpisan Anex Sporazuma sa rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP) Steliana Nedera, između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i UNDP-a o provođenju projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”. Ovaj projekat implementira UNDP u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške.

Projektom se pruža podrška izgradnji kapaciteta za dobro upravljanje i unapređenje ekonomskog razvoja. Istovremeno, program stimuliše izgradnju društva znanja i osposobljavanje kadrova potrebnih modernoj privredi.

Na osnovu identifikovanih potreba, jedna od ključnih projektnih aktivnosti fokusirana je na razvoj poduzetništva, između ostalog, i kroz unapređenje i jačanje sistema poslovne podrške u Bosni i Hercegovini.

U saradnji sa UNDP, kroz javni poziv koji će raspisati Ministarstvo, projekat će pružiti podršku davaocima usluga u Federaciji s ciljem uspostave nove ili osnaživanja postojeće linije poslovne podrške usmjerene prema malim i srednjim preduzećima, sa posebnim fokusom na start-up kompanije i mlade poduzetnike.

Putem javnog poziva biće odabrani kvalifikovani pravni subjekti, neprofitne organizacije koje pružaju usluge poslovne podrške iz Federacije BiH, kojima će biti dodijeljena poticajna sredstva namjena za uspostavljanje novih i/ili unapređenje postojećih linija poslovne podrške.

Ukupna vrijednost Sporazuma sada iznosi 270.000 KM, od čega učešće UNDP-a iznosi 120.000 KM, a Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta 150.000 KM.
Kroz ovaj projekt planirana je podrška za najmanje 11 davaoca usluga poslovne podrške i najmanje 11 usluga poslovne podrške.

Pored potpisivanja ovog sporazuma, UNDP će podržati Ministarstvo prilikom razvoja alata za samoprocjenu cirkularnosti i cirkularne zrelosti malih i srednjih preduzeća u Federaciji Bosne i Hercegovine koji će biti od koristi malim i srednjim preduzećima, ali i institucijama sistema da razviju odgovarajuće politike podrške u oblasti cirkularne ekonomije.

VAŽNO DO KRAJA GODINE

Rad na izradi sljedećih zakona:

Zakon o poticanju razvoja male privrede (nakon usvajanja Prednacrta navedenog zakona, obavljena Javna rasprava i urađen je prijedlog Nacrta navedenog zakona)

Zakon o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji Bosne i Hercegovine (nakon usvajanja Prednacrta navedenog zakona, obavljena Javna rasprava i urađen je prijedlog Nacrta navedenog zakona

Zakon o društvenom/socijalnom poduzetništvu (Radna verzija Prednacrta zakona o socijalnom/društvenom poduzetništvu upućena je članovima radne grupe da daju svoje primjedbe i sugestije)”, stoji u objavi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.