Mijatović i Magazinović u Briselu održali sastanke sa evropskim parlamentarcima

Potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović i predsjednik Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu PS BiH Saša Magazinović borave u Briselu gdje održavaju sastanke sa zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Kako je Mijatović objavio na Facebooku pridružio mu se i Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta Snaga Domovine te su održali prvi sastanak sa poslanicima SPO-a u Evropskom Parlamentu Bettinom Volllath i Andreasom Schiederom.

„Razgovarali smo o stanju u BiH i Ustavnoj krizi u kojoj se nalazimo, te ih izvjestili o stavovima SDP BiH. Zahvalio sam se na dosadašnjij podršci u Evropskom parlamentu te tražio još jači angažman evropskih socijaldemokrata. Tražio sam pomoć oko fer i korektnih izbora u BiH sljedeće godine te dobio obećanje da će nam pomoći u osiguranju opreme za skeniranje glasačkih listića i video nadzor.

Nastavljamo dalje sastanke danas sa parlamentarcima, BiH je nedjeljiva, jedinstvena zemlja u kojoj će vladati evropske vrijednosti a ne “legitimni” predstavnici plemena“, napisao je Mijatović.

Drugi sastanak održao je zajedno sa Magazinovićem i Dietmarom Kösterom poslanikom njemačkog SPD-a u Evropskom parlamentu i izvjestiocem u sjeni za BiH.

„Ovdje se zna da je Dodik glavni problem”, rečenica koju ponavlja sve veći broj sagovornika u Evropskom parlamentu. Vrlo sadržajan razgovor i dogovor sa Dietmarom Kosterom, poslanikom u EP“, naveo je Magazinović, dok je Mijatović dodao da je Koster već puno učinio za BiH u Evropskom parlamentu, ali smo ga zamolili za još jaču podršku.

„EU mora pričati jednim glasom, danas je BiH poprište problema, ali ako EU ne reaguje isti problem se može brzo dogoditi EU. Gospodin Koster nam je saopštio da je svima jasno u Evropskom parlamentu da je Milorad Dodik najveći problem u BiH. Fer i korektni izbori su ključ 2022. godine, nakon toga će biti konačno na snazi volja građana BiH, a ne etnonacionalnih poglavica“, napisao je Mijatović.

Nap.ba