Jasmin Imamović

Mi smo braća i sestre po majci Bosni i Hercegovini

S ciljem boljeg života građana, ekonomski održivog razvoja i jačanja Bosne i Hercegovine, neophodne su promjene u pravnom sistemu. S tim u vezi, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pokrenuo je inicijativu za promjenu Ustava FBiH o čemu je govorio u emisiji Dan uživo.

“Ovako više ne može. Imamo 11 premijera unutar Federacije, 10 državica, 142 ministra, 35 vanbudžetskih fondova i članova komisija koji rade za te fondove i sve se to plaća sredstvima građana i nema teorije da nam bude bolje ukoliko taj nivo vlasti koji troši ogromne pare ne prestane da postoji. Mi smo svjedoci diskriminacije svakog naroda i građanina. Nejednakost građanina možemo na sto načina dokazati. Kada su u pitanju rashodi zdravstvenog fonda po osobi, u Sarajevu imate 800 KM, a u Novom Travniku 369. Nije suština da se smanji, neka ide na hiljadu, ali neka se i u ostalim gradovima podigne. To je neravnopravnost građana. Lako je dokazati i da je nacionalna nejednakost. Predlažem racionalizaciju. Ako bi bio jedan zdravstveni fond umjesto 11, uštede bi bile ogromne”, komentarisao je Imamović.

O tome kako bi rasporedio nadležnosti i koji je krajnji cilj je rekao: “Krajnji cilj bi bio da ne bude tog srednjeg nivoa. Da ovaj kanton, ili svaki drugi kanton, bira regionalnog ministra u Vladi Federacije. Taj bi ministar radio i živio u središtvu svog kantona i išao bi u Sarajevo i Mostar na sastanke. Zanemarena su sva tri konstitutivna naroda, zanemareni su Srbi, Hrvati i ostali. Potrebna je ravnopravna regionalna zastupljenost bez obzira na naciju i u kojem dijelu žive”.

“Imali biste nevjerovatne uštede u proračunu Federacije i opština unutar nje. Finansijski bismo bili za 2,5 puta bogatiji. Potrebno je da idemo na istinsku decentralizaciju. Ako vaš grad ima duplo veći budžet lakše vam je ostvariti prava, ali imate dijelova Federacije u kojima nikada nećete imati ministra u Vladi Federacije. Lako bi nam bilo i pratiti kad neko raspoređuje novac. To je jako važna promjena paradigme, mi smo braća i sestre po majci Bosni i Hercegovini. Nama treba prijedlog a prijedlog je da se za svakoga napravi najbolje”, dodao je.

Kazao je i kako otpor očekuje od SDA i HDZ.

“Očekujem jači otpor od Bošnjaka. U ovih 11 premijera i ministara, fondova, najviše je Bošnjaka unutar njih i najviše je onih koji su u SDA”, istakao je Imamović za N1.

Naveo je i kako očekuje podršku velikog broja načelnika i gradonačelnika, intelektualaca, kao i da žele građanski pokret, rješavanje nacionalnog i socijalnog pitanja, i da je rješenje svih u potpunoj ravnopravnosti.

Na pitanje gdje će uputiti inicijativu je odgovorio: “Prvo treba nauka da kaže, da se sesiji pridruži što veći broj ljudi, a onda inicijativa može biti upućena samo u Federalni parlament. Nermin Nikšić je obradovan ovom inicijativom. Očekujemo podršku i međunarodne zajednice. Inicijativa je samonikla, nastala u krugu mojih kolega i kolegica, ima pisaca, novinara, pravnika, a u petak idemo u Akademiju nauka i umjetnosti BiH”.

O trećoj godišnjici protesta u BiH je rekao: “Ja sam imao inicijativu za izmjenu Ustava FBiH i objavio sam tekst 2010. godine. U tom tekstu sam rekao da mora doći do oslobađanja države od ministara, premijera i elite – ili će doći do strašno velikog socijalnog bunta. I sam sam zatečen kad sam vidio da se to što sam napisao dogodilo 2014. godine. Smatram da drugog izlaza nema. Na čistac moramo staviti Federalni parlament hoće li ovo izglasati. Nekoliko mjeseci ćemo raditi na ovoj inicijativi i uputiti je pa ćemo da vidimo ko hoće da zaustavi da nam briga o svakom pacijentu u Federaciji BiH bude podjednaka”.

O tome da li su izgledni novi protesti u BiH je komentarisao: “Ja mislim da kada građani čuju za ovu inicijativu i da predviđa svakome dobro, da neće oprostiti ukoliko neko to spriječi. Ova inicijativa je jedini izlaz. Onaj hoće treći entitet, onaj hoće da se otcijepi, onaj pita sve Erdogana. Idemo hronološki na promjenu sistema, u tome je suština. Prvo Washingtonski pa Dejtonski sporazum. Nećemo više da čovjek čovjeku bude vuk nego čovjek čovjeku da bude brat”.

Tuzla je imala problema u vodosnabdijevanju, a na pitanje kako je to riješio, gradonačelnik ovog grada je rekao: “Problem redukcija vode je bio 70 godina, a nastupile su 1931. godine. Ako donesete stratešku odluku, nema tog cilja da ga ne ostvarite. Mi smo sada 10 godina bez redukcija vode, a sada radimo i dugoročni kako buduće generacije ne bi doživjele ono što sam ja i moja generacija. Mora se ojačati vodovodno preduzeće, raditi svakog dana, ne raditi od izbora do izbora nego raditi dugoročno. Ja sam znao da to ne može da se uradi u jednom mandatu. Neka ljudi krenu ka dugoročnim ciljevima. Ne smije Sarajevo imati redukcije vode”.

(Izvor:N1)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.