Merdan Nedžad: Principi socijaldemokratije su principi koji me vode kroz život

Nedžad Merdan, rođen 1993. godine u Mostaru. Osnovnu školu je završio u Čapljini, a srednju školu u Mostaru. Student je Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić” u Mostaru. Trenutno obavlja funkciju predsjednika Foruma mladih SDP Čapljina. Prvi put se našao na listi SDP-a za Općinsko vijeće u Čapljini i izabran je za vijećnika. Ističe, da će na najbolji mogući način opravdati povjerenje građana.

Zašto ste se odlučili baviti politikom?

Baviti se politikom je potpuno nepopularno, pogotovo među mladim ljudima. Kroz svoj primjer želim približiti politiku mladima. Osobe koje nijemo posmatraju kako ih političari unazađuju već više od 20 godina, nisu žrtve nego saučesnici. Ja ne želim biti jedna od tih pasivnih osoba i to je glavni razlog zašto sam se odlučio aktivno baviti politikom. Svi mi imamo obavezu boriti se za bolju budućnost naše države i za izgradnju prosperitetnog okruženja, a ja sam to odlučio uraditi kroz politički angažman. Smatram da ova država zaslužuje mnogo više i da je možemo napraviti po mjeri za sve nas. Na nama mladima je da to uradimo, da pokrenemo naše općine, gradove, regije i na kraju Bosnu i Hercegovinu.

Zašto je SDP tvoja politička opcija?

Politička scena je preplavljena desničarskim strankama, koje u suštini nemaju šta ponuditi osim nacionalizma koji ponekad prerasta i u fašizam. Po prirodi nisam osoba kojoj je važno kako se ko zove, koje je vjere ili nacije, jer valjda je svima jasno da niko nije mogao da bira gdje će se roditi. Principi socijaldemokratije sloboda, jednakost, solidarnost i pravda su principi koji me vode kroz život. Nastojim ih živjeti u svakodnevnom životu. Na osnovu svega, izbor je bio jasan, a to je Socijaldemokratska partija BiH. Partija koja ne broji krvna zrnca ljudi, partija za sve nas.

Da li ste zadovoljni izbornim rezultatom SDP-a u Čapljini?

Da budem iskren, nisam zadovoljan rezultatom jer je SDP-u pripalo samo jedno vijećničko mjesto. Sa druge strane, sretan sam što sam dobio priliku da ispred SDP-a budem vijećnik u Općinskom vijeću Čapljina. Na meni je sada da opravdam ukazano povjerenje i da kroz kvalitetne inicijative vratim vjeru ljudi u SDP BiH. Nadam se da će javnost prepoznati moj trud i zalaganje, te da će nagraditi SDP na sljedećim izborima sa boljim rezultatom.

Šta očekujete od Općih izbora 2018. godine?

Svi znamo da je SDP popravio rezultat, u odnosu na 2014. godinu. Očekujem da se taj trend rasta nastavi i da dodatno poboljšamo izborni rezultat. Svakako da je jak SDP BiH, garant očuvanja multietične države Bosne i Hercegovine.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu