Fazlija

Menadžment disciplinskog Centra za maloljetnike "prosi" nedostatak financija

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na jučerašnjoj sjednici jednoglasno prihvatili izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2013. godinu pet kantonalnih javnih ustanova.

Slika

Menadžment Kantonalne javne ustanove „Disciplinski centar za maloljetnike“ dio finansija koje nedostaju osigurava "proseći" po raznim vladinim i nevladinim institucijama, iako je krivičnim zakonom predviđeno da se troškovi finansiraju iz budžeta Kantona Sarajevo (KS) – kazao je na Skupštini KS-a za Agenciju Fena šef kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini KS-a Nedžad Fazlija. 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na jučerešnjoj sjednici jednoglasno prihvatili izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2013. godinu pet kantonalnih javnih ustanova. Radi se o Gerontološkom centru, Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, Domu za djecu bez roditeljskog staranja, Porodičnom savjetovalištu i Disciplinskom centru za maloljetnike.

Fazlija je dodao da su u budžetu KS-a u 2007. godinu za duplo manji obim poslovanja ove ustanove planirana sredstva od 900.000 KM, dok je za 2014. godinu taj iznos 700.000 KM. Naglasio je da trend u 2014. godini drastičnije opada ukazujući na odnos institucija KS-a prema maloljetnicima. 

Kazao je da je posebno složena primjena krivičnog zakonodavstva u radu s korisnicima, jer se oni u okviru krivičnopravne procedure posebno tretiraju, posmatraju i nadziru zbog čega je ovo jedna od rijetkih kantonalnih ustanova koja ima nadzor rada s više nivoa vlasti. 

– Postupanje ove kantonalne ustanove u 2013. godini po 55 sudskih rješenja o izrečenim mjerama prema maloljetnim počiniocima krivičnih djela najbolje govori o nivou usluga koje pruža ova ustanova – naglasio je Fazlija. 

Kazao je da ukupan broj korisnika ove ustanove po svim osnovama iznosi 2.526 osoba, dodajući da je nerazumljivo da enormno proširenje obima poslovanja i broja korisnika istovremeno prati pad izdavanja finansijskih sredstava za koja jednostavno nema objašnjenja. 

– Također je sramotno da je ustanova koja zapošljava mladi kadar među kojima su četiri magistra nauka ima prosječnu platu od 770 KM. Ostaje nejasno kako će se ova ustanova u narednih šest mjeseci pripremiti za izuzetno velike obaveze. Stručna i laička javnost često ističe primjer dobre organizacije ove ustanove koja nikada nije uznemirila javnost bez obzira na tešku situaciju – zaključio je Fazlija. 

Zastupnica SDPBiH u Skupštini KS-a Segmendina Srna  Bajramović kazala je da se djeca u Domu bez roditeljskog staranja ne osposobljavaju za samostalan život. 

– Ne smijemo zaboraviti pripremu Doma za promjenu namjene. Zakon u Srbiji i Hrvatskoj je zabranio smještaj mlađe djece do tri godine u domove, a to je standard Evropske unije i to će se morati početi primjenjivati i kod nas – kazala je. 

Što se tiče rada ove institucije, Srna  Bajramović smatra da oni postižu maksimum prema svojim mogućnostima. 

– Kada je u pitanju Dom za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom, uopšte nije lako raditi taj posao. Zahvaljujući volji i želji uposlenika, ti ljudi imaju dostojanstven život i ovaj svijet ne napuštaju sami – zaključila je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.