In memoriam

Decenija od smrti Benjamina Filipovića

Navršilo se deset godina od smrti Benjamina Filipovića, poznatog bosanskohercegovačkog režisera i istaknutog člana Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Benjamin Filipović rođen 1962. godine u Sarajevu, a filmsku režiju diplomirao na praškoj akademiji FAMU. Svoj prvi dugometražni film “Praznik u Sarajevu“ režirao je 1991. godine, bio je to jedan od posljednjih uspješnih jugoslavenskih filmova koji je dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Tokom rata u Sarajevu, režirao je i kultni film “Mizaldo – kralj teatra“, koji je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu 1994. godine. Za kratki film “Super dobra ideja”, Benjamin Filipović je 1997. dobio nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barseloni. Široj javnosti je vjerovatno najpoznatiji kao režiser kultne serije “Top lista nadrealista”.

Jedan je od osnivača TV mreže OBN, na kojoj je radio kao glavni urednik i umetnički direktor. Bio je profesor na Akademiji scenskih umetnosti, predsednik Asocijacije filmskih radnika BiH, predsjednik Upravnog odbora SARTR-a, član Evropske filmske akademije i Društva filmskih i TV reditelja Nemačke.

Preminuo je u 45. godini života od posljedica srčanog udara. Iste godine bio je kandidat SDP BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo, ali je preminuo prije same kampanje. Njegovim odlaskom Bosna i Hercegovina je izgubila jednog od najistaknutijih režisera i intelektualaca a socijaldemokrati uvaženog i dragog druga.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.