Jasna Duraković za Press portal

Melika Husić-Mehmedović nije pokazala volju otvoreno priznati i vlastite greške

Na dnevnom redu današnje 39. redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo bi se trebao naći nacrt Zakona o visokom obrazovanju.

Kako je PRESS ranije javio ministrica Ministarstva visokog obrazovanja Kantona Sarajevo planira podnijeti ostavku.

Kontaktirali smo zastupnicu Jasnu Duraković (SDP), da nam da svoj komentar na kompletna dešavanja:

Duraković je za PRESS kazala:

Iskreno mogu reći da me s jedne strane moguća ministricina ostavka ne iznenađuje, pošto ni u proteklim mjesecima, dok je trajala izrada teksta nacrta Zakona o visokom obrazovanju u KS, tamo negdje, iza kulisa, predočena uskom krugu ljudi, nije pokazala dovoljan senzibilitet prema iskazanom nezadovoljstvu, primjedbama i sugestijama koje su dolazile i od nekolicine skupštinskih zastupnika/ica pa tako ni prema SPUS-u i široj akademskoj zajednici. S druge strane, rastužuje me činjenica što ni danas nije pokazala volju otvoreno priznati možda i vlastite greške u koracima i pristupu prema različitim interesnim grupama, koje su iskazale svoje nezadovoljstvo predloženim tekstom nacrta Zakona, te svojim profesionalnim i korektnim nastupom na današnjoj sjednici SKS povratiti izgubljeno povjerenje svih onih zbog kojih se valjda i kreira ovaj Zakon, te ozbiljno razmotriti primjedbe i  prihvatiti sve dobronamjerne kritike.

Za razliku od tog uskog kruga ljudi koji su vrlo netransparentno kreirali Zakon po svojoj mjeri, Klub zastupnika/ica SDP BiH u SKS je vrlo detaljno analizirao predloženi tekst nacrta Zakona, te je vrlo ozbiljno i pažljivo saslušao i uvazio sve kritike i sugestije šire akademske javnosti, studenata, sindikata kao i mnogobrojnih udruženja koja rade na afirmaciji visokog školstva u BiH. Usljed lavine javno iznesenih kritika, shvatili smo da predloženi tekst ni u nacrtu Zakonane možemo podržati jer se ovako loša rješenja teško mogu proceduralno mijenjati kroz amandmansko djelovanje, bez obzira na dužinu trajanja javne rasprave.

Naime, predloženi tekst nacrta Zakona je u cjelosti problematičan jer je konceptualno i strukturalno postavljen na pogrešnom temelju. Još jednom ću podcrtati problematične stavke, pored onih koje su javno problematizirane na press konferenciji SDP-a, održanoj 6.7.2021. po ovom pitanju. Zakon nije donesen na bazi bilo kakve javne politike koja bi trebala definisati strateški pravac visokog obrazovanja i razvoja u KS. Ovako kapitalan Zakon se predlaže bez prethodne provedene javne debate o tome šta očekujemo od visokog obrazovanja, šta se očekuje od nauke, koji su izazovi bavljenja visokim obrazovanjem i naučnoistraživačkim radom, itd. Nije napravljena situaciona analiza poput statističkih podataka, studija, elaborata, projekcija koji bi pružili argumente za donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju. Nije napravljena finansijska procjena zakona, sto znači da ne znamo koliko će ovaj zakon koštati naše društvo? Koliko će uticati na budžet KS? Gdje će se novac kanalisati i po kojim kriterijima? Zakon predlaže uvođenje do sada neviđene institucije Vijeća za nauku i obrazovanje kao instituciju koja u podređen položaj stavlja ministarstvo, Vladu i Skupštinu KS. Na taj način se uvodi institucionalni paralelizam te se dodatno fragmentira visoko obrazovanje. Pod plaštom akademske slobode se zapravo uvodi vrlo rigidan i podređen položaj akademske zajednice tom Vijeću.

I još želim podcrtati da se Zakon uopće ne bavi podizanjem studentskog standarda te u nevjetovatnim razmjerama liberalizira tj. komercijalizira javno visoko obrazovanje. Na taj način apsolutno ne štiti javno obrazovanje kao javno dobro ili javno blago koje treba zaštiti. Jasno nam je svima da javno obrazovanje treba unaprijediti, te se ozbiljno pozabaviti i kvalitetom nastave i nastavnog procesa, međutim i više je nego jasno da  predloženi tekst Nacrta Zakona ide u potpuno suprotnom pravcu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.