Mehanizam koordinacije

Pojašnjenje pitanja

Evropska unija traži od naše zemlje da govori jednim glasom o pitanjima EU. Usvajanje efikasnoga koordinacionog mehanizma je bitna pretpostavka za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali je u isto vrijeme i instrument za poboljšanje kvalitete načina na koji se donose odluke u BiH.  Gotovo sve države koje su se nalazile u procesu pridruživanja, od Litvanije do Poljske, morale su unaprijediti vlastite sisteme koordinacije između različitih institucija i nivoa vlasti, jer su morale pokazati da posjeduju primjeren administrativni kapacitet za učešće u EU-u. Postojanje mehanizma koordinacije nije sporno, ali način na koji je mehanizam koordinacije napravljen u BiH za socijaldemokrate je neprihvatljiv.

 

Stav SDP BiH

U Mehanizmu koordinacije, kakav je usvojen 2016. godine, svaki entitet i kanton ima mogućnost „veta“ i može opstruirati kompletan proces pristupa Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Entitetima i kantonima je dat međunarodni subjektivitet, a neefikasnost mehanizma koordinacije gdje se sve odluke donose konsenzusom je vidljiva od samog početka. Ovakav mehanizam predstavlja poraz države Bosne i Hercegovine, i uvod je u institucionalnu dezintegraciju zemlje.

 

Datum zadnje izmjene: 19.09.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.