Pogažene sve evropske vrijednosti

Mehanizam koordinacije je previsoka cijena za prihvatanje aplikacije za članstvo u EU

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) pozdravlja odluku o pozitivnoj ocjeni aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Svjesni smo da se radi o još jednom ustupku zemalja Evropske unije i zahvalni smo im na pruženoj prilici, te se nadamo da će ovaj potez EU smiriti tenzije koje su vladajuće stranke napravile pričom o referendumu i buđenjem priča o novim sukobima.

Međutim, bilo bi dobro da se ovaj potez od strane lidera MMF koalicije ne shvati kao slabost EU i podizanje praga tolerancije do te mjere da se sa kojekakvim referendumima može ući u EU. Zato još jednom pozivamo sve u BiH da se okupimo oko evropskog puta naše države, jer je to prilika za unutrašnje ujedinjenje i najbolji način da se suprotstavimo trenutnoj politici podjela.

Ipak, smatramo da će se tek sada pokazati kakvi su katastrofalni propusti napravljeni prilikom prihvaćanja mehanizma koordinacije. Još jednom podsjećamo javnost da je cijena koja je plaćena za ovo previsoka, jer je mehanizam koordinacije, kakav je prihvaćen, samo daljnji način legalnog blokiranja napretka BiH ka Evropskoj uniji i urnek kako dodatno razvlastiti i razgraditi našu državu.

Podsjećamo građane da je aplikacija Makedonije prihvaćena 2004. godine, a da ova država još uvijek nije napravila bitan iskorak u evropskim integracijama, da je Albanija kandidatski status čekala čak pet godina, a prema ovakvom mehanizmu koordinacije, pred Bosnom i Hercegovinom je, nažalost, još i duži period čekanja.

Mehanizmom koordinacije su pogažene sve evropske vrijednosti i nagrađeni su svi koji godinama zaustavljaju ulazak naše zemlje u EU i NATO. Pozivamo i ovim putem sve ključne aktere unutar EU da prestanu sa politikom prešutnog odobravanja gaženja evropskih vrijednosti u BiH, čega je naša domovina žrtva, praktično, od sticanja nezavisnosti.

Trenutne vlasti svakodnevno pokazuju da nemaju bilo kakvu viziju i ideju daljnjeg napretka i razvoja BiH, već nam samo nude podjele, strah, nacionalizam i pljačku preostale državne imovine. Sa ovakvim vlastima BiH ne samo da ne može ući u EU, već je pitanje hoće li nam ostati bilo koji oblik državnosti, koji bi se unio u porodicu evropskih država. EU nam ne znači ništa ako do konačnog pristupa ne budemo imali državu Bosnu i Hercegovinu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.