FOŽ OO SDP BiH Ilidža

Međunarodni dan eliminacije svih oblika diskriminacije

Povodom obilježavanja Međunanog dana eliminacije svih oblika diskriminacije 21. marta, Forum žena OO SDP BIH Ilidža jos jednom je istakao da je diskriminacija među najčešćim pošastima s kojima se čovječanstvo sukobljava, sa štetnim posljedicama po širok krug ljudi. Kako su naglasile članice FOŽ-a OO SDP BIH Ilidža evidentno je da diskriminacija prouzrokuje nestabilnost ne samo u nerazvijenim društvima kakvo je naše nego i u razvijenim državama i društvima.

Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije 21. mart nastao je kao spomen na 21. mart 1960. godine kada je policija ubila 69 mirnih prosvjednika protiv aparthejda u Južnoj Africi. Ovaj međunarodni dan podsjeća nas ne samo na ovu tragediju već i na potrebu da svi zajedno radimo na suzbijanju rasne diskriminacije, jer njene posljedice mogu biti zastrašujuće.
Činjenica je, naime, kako su rasizam i rasna diskriminacija, unatoč ogromnom napretku društva u kojem živimo, i dalje oko nas svaki dan, u raznim oblicima i sa raznim posljedicama.

Jedna od vrlo čestih posljedica diskriminacije je ograničavanje prava pojedinca na jednakost, odnosno diskriminacija temeljena na etničkoj pripadnosti ili nacionalnom porijeklu, vjerskom opredjeljenju, bojom kože, polnom pripadnošću i mnogim drugim oblicima i pored toga što je ona u BiH zabranjena Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Po mišljenju mnogih u BiH jedna od najugroženijih kategorija su svakako Romi, koji kao najbrojnija nacionalna manjina i dalje žive u stanju socijalne isključenosti.
Bosna i Hercegovina je karakteristična i po tome što su povratnici naročito ranjivi kad se nalaze u položaju brojčane manjine, zbog čega bi vlasti trebale s većom pažnjom sagledati njihove potrebe.

Ove diskriminacijske osnove su, historijski gledano, posljedica marginaliziranog društvenog položaja, a i danas je diskriminacija temelj ovih osnova prisutna kroz različite oblike nepovoljnijeg postupanja i isključivanja u pojedinim područjima života.

Članice FOŽ-a OO SDP BIH Ilidža posebno zabrinjava raširenost rasističkih stavova u području javnog govora. Istakle su da na ovom području mediji imaju značajnu ulogu, pogotovo kada iznose vijesti, priče i priloge o pojedinim manjinskim skupinama i kada utiču na formiranje javnog mijenja. Učinci toga mogu biti pozitivni, no jednako tako mogu i prenositi stereotipe i predrasude i poticati na diskriminaciju.

Zbog toga one pozivaju sve nadležne institucije da u većoj mjeri aktivno djeluju protiv govora mržnje i u promociji tolerancije, naročito zbog toga što živimo u društvu opterećenom tragičnim događajima iz historije.

Također članice FOŽ-a OO SDP BIH Ilidža, pozivaju sve građane, da se u slučaju doživljene diskriminacije za pomoć obrate ombdusmenima, a nadležna tijela da nastave raditi na suzbijanju diskriminacije, posebno kroz obrazovanje za ljudska prava, kako bi se što učinkovitije umanjilo svako razlikovanje, isključivanje i ograničavanje prava.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.