Međunarodna konferencija o sigurnosti primjer nesposobnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da novo brukanje države na međunarodnoj sceni ponovno pokazuje neozbiljnost i nezainteresovanost Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za stvarne strateške interese države. Činjenica da smo jedna od rijetkih država koja neće imati delegaciju na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu predstavlja skandalozan propust i uvredu građana Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu brojne sigurnosne izazove sa kojim se naša zemlja susreće.

U posljednje dvije godine svjedočimo dramatičnom srozavanju preostalog međunarodnog ugleda naše države. To je posljedica s jedne strane loših namjera pojedinih političara i stranaka, te nepismenosti drugih članova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara po pitanju međunarodnih odnosa i vanjske politike uopće. Činjenica da se za savjetnike za vanjsku politiku u Predsjedništvu BiH imenuju podobni kadrovi sa ‘jaranskim’ referencama, bez ikakve naobrazbe i iskustva u oblasti međunarodnih odnosa dodatno doprinosi lošem, odnosno nikakvom strateškom pristupu ovoj oblasti. Isti pristup je i pri imenovanju kadrova u Vijeće ministara BiH.

Iako se članovi Predsjedništva BiH bez ikakvih problema lako dogovaraju o imenovanju ambasadora i povećanju plata svojim savjetnicima i saradnicima za više stotina KM, kada su u pitanju viši interesi države i njena sigurnost, o tome nikoga od njih nije ni previše briga.

Još jednom se pokazuje da se međunarodna politika ne može voditi kvazipatriotskim parolama, nego isključivo osmišljenim strateškim pristupom, savjesnim radom i znanjem, sa kojim su članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara više nego deficitarni.

Međunarodna konferencija o sigurnosti je najbolji primjer kako nesposobni i nestručni političari mogu cijelu državu učiniti nerelevantnom. Pokazuje se da politička kriza u BiH nije rezultat samo jednostranog destruktivnog ponašanja zlonamjernih političara, nego općeg nesnalaženja, diletantizma i nekompetentnosti vladajućih struktura na svim stranama.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.