Parlamentarna rasprava

Mašićeva Rezolucija o osudi federalizacije države naći će se na Parlamentu FBiH

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom će u ovom mjesecu tematski aktuelizirati više pitanja koje inicijatori kandidiraju kao neke od gorućih političkih, demografskih, zdravstvenih, riječju životnih tema u Federaciji.

Za 22. mart je najavljena sjednica o iseljavanju stanovništva iz FBiH. Prema Poslovniku, osigurano je više od 20 potpisa drugih članova Predstavničkog doma za sazivanje takve sjednice, što je u izjavi za Fenu potvrdio i predsjedavajući Doma Edin Mušić.

Sjednica o iseljavanju neće biti jedina martovska rasprava u Predstavničkom domu jer je predsjedavajući Mušić za 15. dan mjeseca pozvao poslanike na vanredno zasjedanje, a najavljena tačka dnevnog reda je rezolucija koju predlaže poslanik Damir Mašić.

Predlagačeva je namjera da Predstavnički dom osudi ovom rezolucijom inicijative za federalizacijom države i entiteta koje se, kako navodi, javljaju radi etnonacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija. Tu temu je on već predlagao na jednoj od februarskih sjednica, ali tada nije bilo suglasja o stavljanju na dnevni red.

Između ostalog je u tekstu rezolucije Mašić predložio da Predstavnički dom pozove “odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince na obustavu, ukidanje, napuštanje svih oblika djelovanja koji potiču na podjelu države BiH po principu etnoteritorijalne dominacije različitih grupa na pojedinim dijelovima teritorije BiH, bilo po osnovu federalizacije države, entiteta ili bilo kojem drugom modelu preustroja, kao i kroz nametanje koncepta isključive vladavine i dominacije pojedinih etničkih grupa u postojećim administrativno-teritorijalnim jedinicama države BiH”.

Treća najavljena rasprava u Predstavničkom domu bit će zagađenost zraka koji udišu stanovnici Federacije, a planirana je također za polovinu marta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.