Mašić: Plenković iskazao duboko nepoštovanje prema našoj zemlji

Andrej Plenković, premijer Hrvatske pokazao je danas veliko nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenoj zvaničnoj instituciji – Predsjedništvu.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je jutros doći u Predsjedništvo BiH zbog Željka Komšića kojeg službeni Zagreb smatra nelegitimnim članom državnog vrha. O tome je službeno očitovanje uputio i ured predsjednika Vlade. Nažalost ovo nije prvi put, protokol Predsjedništva BiH je svoj dio ispoštovao za razliku od Plenkovića kojem su vjerske institucije bitnije od državnih, jer je za njih imao vremena, što je nonsens u trenutku kada su u Sarajevu važni zvaničnici.

O ovom diplomatskom skandalu pitali smo Damira Mašića, (SDP) zastupnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

“Bez obzira na izjave i pokušaje pravdanja koji su uslijedili naknadno, svojim današnjim ponašanjem i nedolaskom u najvišu instituciju države Bosne i Hercegovine gospodin Plenković je nažalost iskazao duboko nepoštovanje prema našoj zemlji.

To sigurno ne ide u prilog dobrosusjedskih odnosa koje bi Hrvatska i Bosna i Hecegovina trebale i morale imati. Zamislite samo da je ovakav ili sličan vid nepoštovanja u susjednoj Hrvatskoj iskazao bilo koji zvaničnik iz Bosne i Hercegovine? To bi bio skandal bez presedana.

Da li se personalno neko nekome sviđa ili ne, kao i to šta privatno misli bilo koji zvaničnik o onome drugome je potpuno irelevantno u međunarodnim odnosima i diplomatiji gdje se predstavljaju i zastupaju države, a ne privatni i lični stavovi”, kazao je Mašić za Bosnainfo.

Podsjetimo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen došla je u ponedjeljak u Bosnu i Hercegovinu u društvu nizozemskog premijera Marka Ruttea, koji želi postati generalni sekretar NATO-a, te hrvatskog premijera Andreja Plenkovića čija se vlada već godinama miješa u politiku Bosne i Hercegovine.