Intervju Damira Mašića za Oslobođenje

Takozvani HNS za nas je samo nevladina organizacija, a SDA konačno mora odlučiti šta joj je preče HDZ ili država BiH

Federalni zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić očekuje sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se osudila inicijativa za federalizaciju BiH i entiteta

  1. Očekujete li da rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kako je najavljeno, zakaže vanrednu sjednicu na temu SDP-ovog prijedloga rezolucije o osudi inicijative za federalizaciju države i entiteta sa ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija i kada?

Iskreno da vam kažem, nema potrebe da bilo šta očekujemo, niti je po tom pitanju ostavljen prostor za donošenje diskrecione odluke od strane bilo kojeg pojedinca pa i predsjedavajućeg, obzirom da je usvojen zaključak da vanredna sjednica na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije mora biti održana u roku od 14 dana. Taj rok ističe 01.03.2017., dakle za nekoliko dana. Tako stoje stvari kada je u pitanju ovaj formalni dio. Kada bi sa formalnog dijela prešli na stvarni, odnosno na to šta je to što HDZ i SDA priželjkuju i žele, e to je već drugi par rukava. Nakon iskustva koje imamo sa sjednice i svega onoga što se dešavalo tokom iste, uvjeren sam da bi i jedni i drugi najviše željeli da rezoluciju nikada nisam ni predložio. HDZ zato što je suštinski i ideološki protiv nje i sve ono što ona zagovara, dakle multietničku Bosnu i Hercegovinu bez etno-nacionalnih podjela, a SDA zato što ne bi da se zamjere HDZ-u i zato što u kontinuitetu ispunjavaju sve njihove zahtjeve i ultimatume.

  1. Žestoki su bili pokušaji da se ta tačka ne uvrsti u dnevni red posljednje sjednice, u čemu je većina i uspjela. Kako komentarište cjelodnevni “tretman” Vašeg prijedloga na toj sjednici?

Drago mi je da ste i vi kolege novinari koji su pratili rad sjednice primjetili isto. Nažalost, od samog početka je bilo jasno da predsjedavajući Edin Mušić, iz meni nepoznatog razloga, nije dozvoljavao puna 4 sata da se tekst rezolucije uopšte umnoži i podijeli poslanicima, iako mu je to bila poslovnička obaveza. Iako sam prijedlog rezolucije podnio u skladu sa važećim aktima doma, dakle prije same sjednice, tek nakon konstantnog insistiranja cjelokupne opozicije i ukazivanje na zaista nedopustivo ponašanje njega kao predsjedavajućeg, konačno je to “dozvolio”. Nakon toga krenulo je političko nadmudrivanje da li rezoluciju treba razmatrati na toj sjednici, do prijedloga da se uopšte ne razmatra. Bez obzira na činjenicu da je rezolucija imala svega tri stranice teksta neke kolege iz vladajuće koalicije su tražile 7-10 dana da detaljno prouče sadržaj iste. Ono što je žalosno da su nakon 8 sati pauza i nadmudrivanja koristili isti argument iako je bilo vremena da cjelokupni tekst nauče napamet u međuvremenu.

  1. Šta se može zaključiti iz poslaničke diskusije koja je potom otvorena?

Za početak je bilo jasno da kolegama u HDZ-u ne pada na pamet da pomenuta rezolucija bude usvojena u bilo kojem obliku i formatu. Toliko su daleko išli da im je bio čak sporan i sam naziv čime su samo još jednom potvrdili da se oni zapravo zalažu za ono što ova rezolucija osuđuje, a to je etno-nacionalna podjela Bosne i Hercegovine, a pogotovo Federacije BiH. U diskusijama su afirmisali pojam “federalizacije” upravo po etno-nacionalnom šavovima i predstavljali je kao vrhunski stepen demokratizacije, što je potpuni nonsens. Kolege iz SDA su nasuprot njih osuđivali federalizaciju, ali su iz nekog razloga tražili dodatno vrijeme za razmatranje sadržaja rezolucije. Nakon pauze koju su zatražili klub SDA je pod pritiskom pojedinih zastupnika zauzeo stav da će ipak podržati i uvrštavanje na dnevni red i u konačnici sam sadržaj rezolucije. Tu je tek nastao haos. Tada je klub HDZ-a zatražio dodatnu pauzu koja je potrajala nekoliko sati. Kako smo saznali, poslanici HDZ-a su zaprijetili da će napustiti sjednicu Parlamenta ukoliko se rezolucija uvrsti na dnevni red. Naravno, po ko zna koji put po redu, SDA je opet savila kičmu pred ultimatumima HDZ-a i predložila solomonsko rješenje. Da se rezolucija ne uvrsti na dnevni red već da se razmatra na vanrednoj sjednici iako je klub SDA prethodno zauzeo drugačiji stav. Tada se dalje nastavlja sa kršenjem poslovnika i predsjedavajući ne dozvoljava da se dom izjasni o mom prijedlogu za uvrštavanje rezolucije na dnevni red već da se prvo glasa o njihovom zaključku što je potpuni apsurd. Zaključak je izglasan od strane parlamentarne većine, a predsjedavajući još uvijek nije zakazao vanrednu sjednicu.

  1. Koliko je realno očekivati da predloženi tekst rezolucije dobije podršku u sadašnjoj političkoj situaciji u BiH i da li su u pravu kolege poslanici koji su predložili da na pripremi teksta rade predstavnici svih političkih opcija?

U situaciji u kojoj se nalazimo i kao država i društvo danas smatram da niko nema luksuz da se ogluši o sve prisutnije zlonamjerno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, kako od strane naših najbližih susjeda tako i iz vana generalno. Ne želim da vjerujem da u Parlamentu Federacije BiH ne postoji kritična većina poslanika koja će konačno smoći snage da kroz ovu rezoluciju pošalje vrlo jasan politički stav onima unutar zemlje i van nje da bilo koja vrsta etno-nacionalnih podjela zemlje i uvođenje etnoteritorijalne dominacije ne dolazi u obzir. U rezoluciji su sve potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH pozvane na poštivanje i dosljednu primjenu njegovih odredbi prema kojima su se sve strane obavezale da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge. U predloženoj rezoluciji poziva se i na dosljednu primjenu zakonske regulative u BiH kojom je zabranjen svaki oblik segregacije i diskriminacije građana, uz poštivanje individualnih i kolektivnih prava i sloboda i osiguranje jednake dostupnosti znanja iz oblasti jezika, kulture i naslijeđa svih građana u BiH. Pravosudni organi se pozivaju da najoštrije sankcionišu provodioce, štićenike i promotore neustavne prakse segregacije i diskriminacije stanovništva u cijeloj državi Bosni i Hercegovini.

Mi u SDP-u smo bili i na samoj sjednici, ali i generalno, spremni i otvoreni za eventualnu dogradnju i unaprjeđenje samog teksta, ali ako neko ima problem sa temeljnim principima na koje se pozivamo, poput kolega iz HDZ-a, otvoreno postavljam pitanje kako bi izgledao taj usaglašen tekst?

  1. Pretpostavljam da je rezolucija predložena kao neka vrsta odgovora HNS-u koji preustroj vidi kao nužan. Zašto SDPBiH nije ranije izašao s ovakvim prijedlogom rezolucije i vjerujete li da će ona u konačnici biti donesena?

Iskren da budem ovoj rezoluciji nije cilj da odgovara na bilo čije nedosanjane snove, želje i aspiracije, a pogotovo ne HNS-a, koju smatramo i tretiramo kao i bilo koju drugu nevladinu organizaciju u BiH. To što HDZ čitav jedan narod želi privatizirati kroz famozni HNS i uvesti ekskluzivno pravo predstavljanja naroda kroz jedan politički subjekt, je već njihov problem kojim se ne bavimo. SDP-u je bitan svaki građanin ove zemlje bez obzira kako se zove, gdje živi i kojem se bogu moli. Smatramo da jedino tako ova zemlja živi i opstaje stotinama godina. Ova rezolucija je vrlo jasan i precizan odgovor svim onima koji nisu dobronamjerni prema Bosni iHercegovini, kako unutar zemlje, tako i van nje. Nažalost, zbog lošeg vođenja prije svega vanjske politike i zanemarivanja unutrašnjih prilika u zemlji, takvih je sve više. Ponašanje tzv “prijatelja” BiH, hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu, i njihovo amandmansko insistiranje u Rezoluciji Evopskog parlamenta na opasnim pojmovima federalizacije BiH, zbog čega nas je sve posebno neprijatno iznenadio Tonino Picula, smatrali smo da je ovo pravi trenutak za jedan ovakav dokument.

U konačnici mislim da će Rezolucija uz neznatne izmjene biti usvojena. Jedini preduslov za to je da SDA između države BiH i HDZ-a ovaj put izabere Bosnu i Hercegovinu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.