Damir Mašić za portal Raport

Mašić o prijetnjama Marija Karamatića: HDZ pravi državni udar kao što je to Jelavić radio

Brutalne prijetnje i najave blokada Maria Karamatića, predsjednika HSS-a izazvale su veliku buru u javnosti. Osim što je i ovim potrvđeno da je sve samo jedna varka te da nije ni bio plan da se dogovore oko izborne reforme, prikazano je i da Dragan Čović (HDZ) ima već uveliko smišljen plan.

“Mi smo u blokadi i ljudi ja nisam siguran znate li vi šta mi radimo ovoj zamlji. Ovo je mala maca, ovo je oličje funkcionalnosti u BiH, šta nas čeka nakon izbora. 19. veljače zasjeda HNS, mi ćemo donijeti odluke kakve ćemo donijeti i ići ćemo u pravcu kakvom ćemo ići”, naveo je Karamatić u emisiji ‘U fokusu’ na OBN.

Te dodao:

“Samo vam kažem, bit će vam žao za Draganom Čovićem. Izbor Čovića u Predsjedništvo BiH bi vam primirio tenzije bar na četiri iduće godine”.

U emisiji su gostovali još Milan Dunović (DF), Jasmin Duvnjak (SDA) te Damir Mašić (SDP). Pozvali smo Mašića na Raport kako bi nam kazao kakvo je ponašenje Karamatića uistinu bili te šta se to sprema građanima naše zemlje.

“Prije svega čim je Karamatić krenuo sa tim tonom, čuje se na snimku, odmah sam rekao da to nažalost liči na prijetnju. S druge strane, imajući u vidi najave Ilije Cvitanovića, predsjednika HDZ-a 1990. prošle sedmice, te izjave Dragana Čovića prije dva dana sasvim je jasno da se nešto sprema. Dakle, prije samo dva dana Čović je gostujući u jednoj emisiji konstatuje da se nisu ispunili uslovi za održavanje izbora i nakon sinoćnjih najava i otkrivanja dijela plana koji Čovića i njegova privatna nevladina organizacija HNS imaju, sasvim jasno da se sprema nešto što sigurno neće biti u najmanju ruku sa zakonima i propisima u BiH. Nažalost, sinoć smo mogli čuti to iz usta Karamatića, ali to nije samo isključivo njegovo razmišljanje, nego očigledno se radi o dobro skovanom planu i određenim planovima koje ima Čović kroz svoju nevladinu organizaciju pokrenutu u BiH”, pojasnio nam je Mašić.

Dodao nam je da je ovo samo potvrdili i priču koji ju je prije nekoliko dana imao Cvitanović koji je i govorio o sastanku koji bi se trebao održati 18. ili 19. februara.

“Sinoć smo imali razotrkivanja dijela tog plana, i u najmanju ruku zvuči zastrašujuće. Ono što se moglo nazirati iza cijele te priče je da će oni donijeti određene zaključke i kako navodi Karamatić “koji će obavezati hrvatske dužnosnike u BiH i mi tu nećemo moći uraditi ništa”. I sami možete zamisliti gdje to može voditi. Meni to smrdi i ide u pravcu što smo imali priliku da vidimo prije više od 20 godina, kada je tadašnji lider HDZ, bjegunac od pravde u BiH, Ante Jelavić pokušao da izvrši državni udar kroz tzv. hrvatsku samoupravu”, kazao je za Raport Mašić.

U moru zastrašujućih izjava koje je imao Karamatić, između ostalog bila je i da ćemo kako on navodi “plakati za Čovićem”.

U drugom dijelu emisije je prijetio i govorio kako ćemo vidjeti šta će se desiti nakon izbora, a Mašić pojašanjava da je aludirao na to da se tijela neće moći formirati nakon izbora, a samim tim će doći do bezakona i haosa.

“Državni organi koji su dužni da vode računa o funckionisanju sistema i krivičnom zakonu, prije svega pravosudni organi, imaju ulogu da zaustave sve te eventualne pokušaje tih scenarija. S druge strane, imamo i međunarodnu zajednicu koja može to da zaustavi i sankcioniše sve one koji ugrožavaju implementaciju Dejtonskog mirnovnog sporazuma. Zastrašujeće je bilo i sve što je direktno rekao, neprikrivajući u kojem pravcu i šta smjeraju dalje da rade. Hito je i da kaže da bi izbor Čovića primirio situaciju na 4 godina, a nakon četiri gorine ponovo bi se taj scenario desio. Pravna država treba da pokaže svoje lice. Krivični zakon je vrlo jasan”, zaključio je Mašić.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.