Mašić: Nešić je ministar nesigurnosti

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini objavila je godišnji izvještaj Obavještajne zajednice SAD-a o procjenama ugroženosti, a u jednom dijelu spominje se i lider bosanskih Srba Milorad Dodik koji je naznačen kao prijetnja miru BiH zbog toga što koracima koje poduzima nastoji osigurati secesiju entiteta Republika Srpska.

Ovaj uznemirujući izvještaj dolazi nakon što je ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Nenad Nešić gostujući u Klixovom studiju izjavio da je “mirna disolucija moguća” i da se “Bosna i Hercegovina može podijeliti kao Jugoslavija”.

Među prvim političarima koji je reagirao na Nešićeve izjave je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić (SDP) kojeg smo kontaktirali ovim povodom, a koji je na početku razgovora za “Slobodnu Bosnu” rekao kako je Nenad Nešić samo mali segment te politike koju je počeo i sprovodi Milorad Dodik već skoro 18. godina.

“Posljednjih 18 godina bez ikakve sumnje i dileme Dodik je glavni izbor nesigurnosti i nestabilnosti i to ne samo u BiH, već i praktično u cijeloj regiji. On je čovjek koji se ponaša kao ranjena zvijer, koja je u stanju zarad očuvanja svog sumnjivo stečenog imetka, kao i svoje porodice, prijatelja, ali i slobode, da doslovno ide do kraja i proizvede jedan potpuni haos, ponavljam, ne samo u BiH nego i u cijeloj regiji”, smatra Mašić te dodaje da ko god govori o tzv. mirnom razdruživanju znajući da je to teorijski, a još više praktično nemoguće, pogotovo ne mirno, taj direktno priziva na sukobe u našoj zemlji.

“Toga moraju biti svjesni i neodgovorni pojedinci, ali i predstavnici međunarodne zajednice koji se znaju ponekad ponašati prilično uspavano. Tu naravno ne mislim na SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku, jer se oni zaista ponašaju kao prijatelji naše zemlje i svih njenih građana. Ali visoki predstavnik, što je njegov direktni mandat, ne samo dodijeljen Bonskim ovlastima iz 1997. nego i Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. Zapravo njegova primarna zadaća je sačuvati mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i otkloniti sve remetilačke faktore u našoj zemlji”, rekao je Mašić za “SB”.

Komentirajući Nešićeve izjave Mašić kaže da je on, koliko god se busao u prsa i junačio, zapravo samo “mali od zadatka i klasični megafon Milorada Dodika”.

“Ministar Nešić koji je usput i ‘wanna be TikTok zvijezda’ komotno bi mogao dobiti titulu ministra nesigurnosti. Jučer sam pisao o tome da dugo veći diletant na poziciji državnog ministra nije bio, a pogotovo ne kada pričamo o ministru sigurnosti”, rekao je Mašić dodajući kako lično smatra da svaki put kada ovaj ratnohuškački narativ nameću pojedinci, da svi moramo reagovati.

“Jer ukoliko ne budemo reagovali, on će postati svakodnevni narativ, koji će dodatno destabilizirati prilike u našoj zemlji i odvesti ih u ko zna kojem pravcu. Zato svaki put kada bilo koji pojedinac želi da zadire u suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, on mora biti svjestan gdje čačka i šta to čačkanje može proizvesti”, rekao je Mašić za “Slobodnu Bosnu”.

Mašić je dodao i da je naša sreća što su NATO snage dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji su jedan od garanata sigurnosti i što postoji mogućnost da u slučaju većih problema u BiH NATO snage budu raspoređene u BiH u roku od 24 sata.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.