Damir masic

Mašić: Ako Schmidt nametne ovaj zakon sve će biti obesmišljeno, vraća nas u Srednji vijek

Federalni zastupnik Damir Mašić (SDP) danas je na sjednici Parlamenta FBiH objasnio zašto su uputili inicijativu i prijedlog deklaracije kojom bi se osudile i pokušale zaustaviti tendencije OHR-a da se nametanjem izmjena Ustava FBiH, pa i izbornog zakona, unaprijed odredi sudbina i rješava pitanje onih koji će činiti izvršnu vlast.

Kazao je da su pojedini zvaničnici EU, poput Angeline Einchorst u proteklim mjesecima i drugih administracija država EU, imali tendencije da se grubo narušava srž multietničnog bića BiH i svega onoga na šta smo ponosni već stoljećima.

“Pokušavali su nam predlagati, tjerati nas na rješenja koja nigdje drugo na svijetu ne bi postojala, osim u BiH. Ono što nas je dodatno zabrinulo je da po prvi put imamo ovo od Ureda visokog predstavnika, koji je do sada bio određeni glas razuma. Mi po prvi put imamo da oni koji trebaju biti garant i čuvari Dejtonskog mirovnog sporazuma, žele i spremni su nametnuti rješenja koja će unaprijed odrediti izborne rezultate, ali i prekrojiti Ustav FBiH, onemogućiti dio kantona da biraju pripadnike svih konstitutivnih naroda i praktično legalizirati rezultate etničkog čišćenja, genocida, agresije na BiH i obesmisliti borbu za normalnu i evropsku državu BiH u 21. vijeku”, rekao je.

Mašić je ispričao i kako je tekao prvi telefonski razgovor predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i visokog predstavnika Christiana Schmidta, u kojem se nisu spomenule ove teme. Također je kazao da su se istovremeno odvijali razni procesi te da je delegacija SDP-a pozvana u OHR gdje su im prezentovane određene varijante koje Schmidt namjerava nametnuti.

“Bio sam s kolegom u OHR-u sutradan. Vjerujte, sve što je pričao Schmidt, sutra nam je prezentovano potpuno suprotno onome što je on rekao predsjedniku SDP-a. Tada nam se prezentuje da bi se išlo u tri pravca – prvi je pokušaj deblokade FBiH tj. mehanizmi, drugi segment je poboljšanje funkcionalnosti FBiH i pojačanje integriteta izbornog procesa i treći segment uvođenje cenzusa od 3 posto”, naveo je.

Mašić kaže da bi ova izmjena Ustava FBiH i izbacivanje omjera 1+1+1 odnosno izbora najmanje jednog pripadnika konstitutivnih naroda doveli u situaciju da bi rezultati izbora bili obesmišljeni.

“Neko ko osvoji 100-120 hiljada glasova bi morao biti vlast, a neko ko osvoji 500.000 ne mora biti vlast”, kazao je.

On je upozorio i da bi se Schmidtovim prijedlogom ključ od Federacije BiH dao direktno u ruke HDZ-a i SNSD-a.

“Oni bi uvijek morali biti dio vlasti. Ne želim nikoga uvrijediti, ali to govori matematika. Onda je pitanje – čemu izbori, čemu programi, čemu borba za progres. Je li to unapređenje sistema ili degradacija? Je li progres ili diskriminacija? Umjesto da šititmo prava svih konstitutivnih naroda i manjina, u sredinama gdje su matematska manjina, mi imamo prijedlog iz OHR-a da se to sve poništi. Džaba vama u Goraždu što ste se borili i sačuvali BiH na Drini”, dodao je.

Kaže da se na odluku visokog predstavnika ne može utjecati, ali mu se može poslati poruka.

“Ne možete se igrati sa sudbinama i životima ljudi. Mi nećemo da idemo u Srednji vijek, mi hoćemo u 21. vijek. Pozivamo ih, apelujemo, nametnite nam bilo koji zakon iz bilo koje zemlje članice Evropske unije. Nemojte nam predlagati nešto što nigdje ne postoji”, zaključio je.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.