Aner Žuljević

Marinko Čavara sa američke crne liste nam govori da potvrdimo izbor sudija Ustavnog suda FBiH

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je predloženom dnevnom redu bio izbor sudija Ustavnog suda FBiH, održana je danas u Sarajevu. Sjednica je kasnila pola sata i nakon žustre rasprave, delegati su potvrdili imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH sa 33 glasa za, šest suzdržanih i šest protiv.

Delegati su u raspravama postavljali pitanja zbog čega se čekalo nekoliko godina kako bi se ova odluka donijela i zbog čega su onemogućivali rad Suda koji nije mogao razmatrati apelacije Vijeća za vitalni nacionalni interes. Istakli su da ne žele produbljivati krizu i da su zbog toga odlučili da glasaju ‘za’ na kraju njihovih mandata, i da je ova trakavica isključivo politička priča i sukob vladajućih HDZ-a i SDA.

“Radi javnosti je važno da se kaže da smo bili u situaciji da je pravosudna reforma u ovoj zemlji propala. Drago mi je da su međunarodni predstavnici javno kazali kako je taj projekat, i pored njihove dobre volje, bio bezuspješan. Čovjek koji je na američkoj crnoj listi danas izlazi za govornicu i govori nam da nešto moramo potvrditi. Predsjednik Vlade je drugi čovjek na američkoj crnoj listi. Posao treba završiti bez posljedica i ne treba talasati. Tužilaštvo nijemo od 2009. gleda kako političari divljaju nad ovim institucijama. Ništa nisu uradili za Ustavni sud i njegovu ulogu po pitanju Vijeća za vitalni nacionalni interes. Zaključak priče je da je sve obesmišljeno i institucije. Posebne institucije konkursa. Ovdje kažu da su samo najbolji kandidati ovdje, a to je netačno. Nažalost, mi ovdje na ovoj listi imamo, ne sporim stručnost, ali se radi o najbližem srodniku potpredsjednika vladajuće stranke. Toliko su obesmislili ovu instituciju i sad su ti ljudi kao spasioci. Mi sa ovim nastavljamo lošu političku pragmatičnost”, rekao je Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda PFBiH.

Nakon rasprave u Domu naroda Parlamenta FBiH, delegati su ipak svojim glasovima potvrdili prijedlog predsjednika FBiH, te su imenovali sudije Ustavnog suda FBiH.

Slobodna Bosna

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.