Marfi i Lakić: Kada se energetska sigurnost politizira, građani plaćaju cijenu

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy) sastao se danas u Sarajevu sa federalnim ministrom energetike, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem.

– Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić i ja danas smo razgovarali o važnosti intenziviranja rada u Vladi FBiH na podršci energetskoj tranziciji i ostvarivanju zelenog rasta koji koristi svim građanima. Usvajanje tri zakona o energetskom sektoru u Parlamentu FBiH donijet će revoluciju u ulozi građana u razvoju sektora. Razgovarali smo i o neophodnim zakonima o prirodnom gasu, javno-privatnom partnerstvu, te zajednički izrazili žaljenje što prilika za diversifikaciju snabdijevanja BiH gasom kroz južnu interkonekciju i stvaranje radnih mjesta i ekonomskih prilika nije napredovala kako je zamišljeno. Kada se energetska sigurnost politizira, građani plaćaju cijenu. Radujem se bliskoj saradnji sa ministrom Lakićem kako bismo osigurali da više ne bude propuštenih prilika u budućnosti – poručio je Marfi, naveli su na Twitteru Ambasade SAD.